Klanten van commerciële energieleveranciers die niet tijdig betalen, kunnen gedropt worden door hun leverancier. Dat overkwam vorig jaar 132.000 huishoudens. Weliswaar een stijging ten opzichte van 2021, maar wel eentje die minder groot was dan verwacht. Bovendien is het aantal nog steeds minder groot dan voor corona. Maar het blijft een probleem dat van nabij opgevolgd moet worden.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De vicieuze cirkel in en uit

Robrecht Bothuyne (cd&v) stelde er dan ook een vraag over aan minister Zuhal Demir in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie. Als klanten gedropt worden door hun energieleverancier neemt netbeheerder Fluvius als sociale leverancier de levering van gas of elektriciteit over. Als een klant ook dan niet tijdig betaalt, wordt er een budgetmeter geplaatst. Die verplicht de klant om vooraf te betalen voor de levering van energie. Doet het huishouden geen voorafbetaling, dan valt het gezin terug op een minimale elektriciteitslevering. Vooraleer een gezin definitief wordt afgesloten, is er nog de procedure via de lokale adviescommissie (LAC) op gemeentelijk niveau. In 2022 werden zo 663 afnemers volledig afgesloten van elektriciteit en 539 van aardgas. Dat aantal is sinds 2018 gelukkig jaar na jaar verder gedaald.

Robrecht Bothuyne wil van minister Demir weten wat ze vindt van deze evolutie. En of ze ondertussen, zoals beloofd, heeft onderzocht of het ontradingstarief van Fluvius aangepast kan worden. “Hoelang blijven gedropte klanten gemiddeld bij Fluvius? Hoe staat het met de pogingen om die klanten sneller naar het goedkoopst mogelijke commerciële tarief te krijgen? Worden klanten daarnaast verwezen naar het Energiehuis, dat kan helpen om energiebesparende maatregelen te nemen? En wat is de verwachte impact van de stopzetting van de uitbreiding van rechthebbenden op de sociale maximumprijs vanaf 1 juli 2023?”, vroeg hij zich af.

Goed bezig, maar er is nog werk aan de winkel

Ondanks de ongekende prijsstijgingen in 2022 lag het aandeel klanten bij Fluvius nog steeds duidelijk onder het aandeel tussen 2010 en 2019. “Ik evalueer deze evolutie dus als gunstig”, gaf minister Zuhal Demir aan. “Natuurlijk ook dankzij de vele steun van de overheden”, voegde ze eraan toe. “En de marktspelers zijn wellicht ook positief geëvolueerd in de hen opgelegde rol om klanten te beschermen tegen de opzeg van hun contract.”

De aanpassing van het Fluvius-standaardtarief is ondertussen helaas nog geen feit. “Het is een bevoegdheid van de federale overheid”, zei minister Demir. “In september 2022 heb ik wel nog een brief gestuurd naar de federale minister met het voorstel om de periodiciteit en de berekening van het tarief aan te passen naar maandelijks, maar ik heb daar nog geen antwoord op gekregen”, aldus de minister.

Op de vraag naar hoe lang gedropte klanten bij Fluvius blijven, kon de minister geen eenduidig antwoord geven. De klanten van Fluvius kunnen terugkeren naar de markt, maar doen dat niet in periodes dat het standaardtarief lager is dan het commerciële tarief. Is de situatie omgekeerd, dan tekent die terugkeer zich wel af. Of ze daadwerkelijk naar het goedkoopst mogelijke contract overschakelen, wordt niet bijgehouden”, gaf minister Demir aan. “Omdat je als burger de vrijheid hebt om je contract te kiezen. Er is geen verplichting vanuit de overheid.” 

“Klanten van Fluvius worden niet automatisch doorverwezen naar de energiehuizen”, zei de minister. “Bij betalingsproblemen is er wel altijd het OCMW, dat dan wel doorverwijst naar de energiehuizen.” De stopzetting van de uitbreiding van rechthebbenden op de sociale maximumprijs vanaf 1 juli 2023 baart minister Demir enigszins zorgen: “Het aantal rechthebbenden in Vlaanderen zal terugvallen van ongeveer 500.000 huishoudens naar circa 240.000. Ik verwacht dat dat toch een zware impact zal hebben. Gelukkig zijn de prijzen de afgelopen maanden sterk gedaald.” Ze zal de impact hiervan, samen met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), van nabij opvolgen.

Het debat vond plaats op woensdag 21 juni.

Herbekijk het volledige debat

Relevante thema's

Energie

Lees verder

Scroll naar boven