Energie-expert Ronnie Belmans hekelt het feit dat de federale regering zich twintig jaar lang niet heeft voorbereid op een kernuitstap. Volgens de expert hebben we de trein gemist en kunnen we beter alle kerncentrales sluiten. Recent nog lanceerde N-VA-voorzitter Bart De Wever een oproep om de bevoegdheid te regionaliseren en Vlaanderen te laten beslissen over het openhouden van de kerncentrales. Belmans waarschuwt voor zo'n scenario. "De kerncentrales openhouden zal de maatschappij te veel geld kosten", klinkt het. Hij praat erover met journalist Marc Van de Looverbosch in een nieuwe aflevering van 'Het Gesprek'.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De Russische invasie in Oekraïne heeft roet in het eten gegooid van de kernuitstap. Volgens waarnemers zou de kernuitstap de bevoorradingszekerheid in het gedrang kunnen brengen en de elektriciteitsprijzen nog meer doen stijgen. De federale regering besliste uiteindelijk om de twee jongste kernreactoren van België, Doel 4 en Tihange 3, nog tien jaar langer open te houden. Maar volgens energie-expert Ronnie Belmans zou de federale regering beter alle kerncentrales sluiten. "De kernuitstap is gepland voor 2025. Dus die twee kerncentrales kunnen nog drie jaar open blijven. Als de oorlog in Oekraïne nog drie jaar duurt, dan hebben we echt een probleem. Maar ik ga ervan uit dat Oekraïne geen langetermijn-uitdaging is. De beslissing is dus een paniekreactie. We hadden perfect kunnen doorzetten met de kernuitstap. Sterker nog, ik denk dat er technisch gezien meer uitdagingen zullen zijn om de kerncentrales open te houden."

Door het jarenlange getreuzel en de politieke onenigheid binnen de federale regering kwam er pas in maart een beslissing om de twee jongste kernreactoren open te houden. Engie had nochtans meermaals aangegeven dat hoe later de beslissing viel, hoe moeilijker het wordt om dit te realiseren. Zo heeft de CEO van Engie, Thierry Saegeman, meermaals laten weten dat er vijf jaar nodig is om een verlenging te realiseren. "Sinds 2004 hebben de regeringen gewoon niets gedaan. En nu zouden de kerncentrales pas als verlengbaar kunnen worden beschouwd in 2027. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar volgens mij is de laagste kost voor de gemeenschap: alles dicht", zegt Belmans.

Uitbating kerncentrales onder druk

In een brief aan de federale regering legt Engie haar eisen op tafel voor de verlenging van de kerncentrales. Het bedrijf wil dat de federale regering mee betaalt voor het langer openhouden van de kerncentrales, ze pleit zelfs voor een gedeeltelijke nationalisatie. Maar volgens Ronnie Belmans staat het hele zakenmodel van de uitbating van kerncentrales onder druk. "Doordat er steeds meer hernieuwbare energie is, daalt de behoefte aan continu draaiende kerncentrales. Die twee zijn niet compatibel. Met als gevolg dat de uitbater van de kerncentrales steeds meer energie aan negatieve prijzen zal moeten verkopen. Een kernreactor is gemaakt om constant te draaien. Wanneer dat niet kan, heeft Engie geen haalbaar verdienmodel."

Relevante thema's

Energie

Lees verder

Scroll naar boven