Elk jaar krijgen in België 26.000 mensen op beroepsactieve leeftijd kanker. De meerderheid daarvan kan weer aan het werk na de behandeling, maar dat is niet altijd evident. Meestal hebben patiënten veel vragen over werken na kanker. Antwoorden op die vragen vinden ze bij ‘Rentree’, een initiatief dat door Vlaanderen wordt gefinancierd.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

In de Commissie voor Economie, Werk, Sociale economie, Wetenschap en Innovatie stelden commissieleden Axel Ronse (N-VA) en Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) vragen om uitleg aan minister Jo Brouns over werkhervatting na kanker. Een materie die Roosmarijn Beckers, als ervaringsdeskundige, na aan het hart ligt. De vragen waar je volgens haar na de behandeling mee achterblijft, zijn: Hoe kan ik deeltijds het werk hervatten? Wat als ik opnieuw uitval? En moet ik bij een sollicitatie vertellen dat ik kanker heb gehad? “Daarom is het essentieel dat iedere patiënt toegang krijgt tot goede begeleiding op maat”, gaf ze aan.

Rentree ondersteunt en informeert

Commissielid Axel Ronse viel haar bij: “Een onderzoek van de UGent toont aan dat mensen met een kankergeschiedenis op hun cv minder kans hebben om te worden aangenomen. Gelukkig zijn er initiatieven zoals Rentree. Maar zijn die voor iedereen even toegankelijk?” Verder wil hij van minister Brouns weten: “Is het verplichte inschrijven bij de VDAB om een beroep te kunnen doen op Rentree een drempel? Biedt de VDAB ook nog andere ondersteuning aan mensen met een voorgeschiedenis van kanker aan? En op welke manier kunnen we deze doelgroep meenemen in onze samenwerking met de VDAB en het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV)?”

“Tot vorig jaar bood Rentree een gratis antwoord op de noden van patiënten. Maar door veranderingen bij de VDAB zijn er momenteel veel drempels waardoor mensen minder makkelijk of zelfs helemaal geen gebruik meer kunnen maken van deze begeleiding”, merkte commissielid Roosmarijn Beckers op. Maar daarnaast had ze ook een heleboel vragen voor minister Brouns over de rol van werkgevers in dit verhaal. Hoe staan zij tegenover begeleiding op maat? Voorzien ze in een re-integratietraject na een lange ziekteperiode? En is er ruimte voor nog meer, of andere, initiatieven?

Druppel op een hete plaat?

Minister Jo Brouns kwam met cijfers op de proppen over het aantal Rentreetrajecten, maar die zijn maar beschikbaar tot juli 2023, omdat vanaf dat moment de financiering vanuit de VDAB naar de Rentreedienstverlening anders verloopt. Daarnaast schetste hij hoe de VDAB precies te werk gaat om de dienstverlening van Rentree in te zetten, en lichtte hij de financiering van het project verder toe.

Wat betreft het aanbieden van een re-integratietraject door de werkgever, merkte de minister op: “Ik ben ervan op de hoogte dat het soms moeizaam verloopt om tot een akkoord met de werkgever te komen. Voor ons is het wel belangrijk dat dat engagement van de werkgever er is als we willen komen tot een succesvolle terugkeer op de werkvloer.” Maar signalen van echte onwil, of de weigering van trajecten door de werkgevers, vangt de minister niet op. “Elke werkgever dient alle mogelijke kansen te bieden aan werknemers, zeker aan werknemers die na of met een oncologische problematiek tewerkgesteld zijn binnen de onderneming.”

Van andere partners die een gelijkaardige dienstverlening aanbieden, had minister Brouns geen weet. “Wel werd er een subsidie toegekend om te onderzoeken of de Rentreemethodiek, die zijn deugdelijkheid wel degelijk bewezen heeft, uitgebreid kan worden naar andere ziektebeelden”, gaf hij nog mee.

“Er zijn vandaag nog altijd meer mensen die langdurig uit zijn door ziekte dan dat er werklozen zijn, dus dat is een zeer grote uitdaging”, besloot de minister. “Re-integratie moet altijd op het ritme van de persoon in kwestie en met respect voor het herstel gebeuren, maar werken kan wel een deel zijn van dat herstel.”

Het debat vond plaats op donderdag 14 maart.

Herbekijk het volledige debat

Relevante thema's

Werk

Lees verder

Scroll naar boven