Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, wil de Vlaamse overheid niet-Europese migranten naar Vlaanderen halen. Maar uit verschillende studies blijkt dat deze soms tewerkgesteld worden door malafide werkgevers. Mensen worden niet uitbetaald, leven in erbarmelijke omstandigheden en identiteitsdocumenten worden ingehouden. Wat kan de Vlaamse overheid doen om zulke wantoestanden te voorkomen? Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt het aan Vlaams volksvertegenwoordiger en fractieleider voor Groen Björn Rzoska.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Arbeidsmigranten in Vlaanderen worden vaak uitgebuit. Dat is de conclusie uit een studie van de VUB en enkele sociale organisaties. "Mensen die niet worden uitbetaald, mensen die moeten slapen in een hok boven een fuifzaal, in een garagebox zonder sanitair, mensen die afhankelijk zijn van hun werkgever voor de verlenging van hun verblijf. Vlaanderen anno 2022. Je houdt het bijna niet voor mogelijk", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Björn Rzoska (Groen). Sinds 2019 bestaat er het systeem van gecombineerde vergunning. Deze vergunning voor niet-EU-burgers omvat zowel een werk- als een verblijfsrecht. "Het feit dat een werknemer afhankelijk is van de werkgever, niet enkel voor de arbeidsvergunning, maar ook voor de verblijfsvergunning, zet die werknemer in mijn ogen in een heel kwetsbare positie", klinkt het bij Rzoska.

Opmerkelijk is dat de onderzoekers 1000 arbeidsmigranten wilden contacteren via de Vlaamse overheid, maar er slechts 512 konden bereiken. Voor de overige 488 was het e-mailadres incorrect of bleek er geen geregistreerd te zijn. "Dat betekent dat heel wat arbeidsmigranten aan hun lot worden overgelaten", stelt Rzoska vast. "Alle meerderheidspartijen zeggen steeds dat we dicht moeten staan bij de mensen die op zoek zijn naar werk. Deze arbeidsmigranten zijn dan aan het werk maar vervolgens laten we ze los. We kunnen ze zelfs niet contacteren".

Inburgering light

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil nu bekijken of er niet een soort van 'inburgering light' kan ingevoerd worden, zodat arbeidsmigranten weten wat hun rechten en plichten zijn. "We moeten opletten dat we niet dezelfde fouten maken als de arbeidsmigratie uit de jaren '60 en '70. Een deel van het parlement gaat ervan uit dat de arbeidsmigranten tijdelijk een job komen doen en dan terug weggaan. Maar alles wijst erop dat die mensen hier gaan blijven. Liever dus een betere inburgering, zodat ze de taal beheersen en hun rechten en plichten beter kennen", aldus Rzoska.  

Voorzitterverkiezingen Groen

Op 11 juni kiezen de leden van Groen een nieuwe voorzitter in opvolging van Meyrem Almaci. Vier duo's stelden zich kandidaat, waaronder twee Vlaams Parlementsleden, namelijk: Jeremie Vaneeckhout (samen met Nadia Naji) en Elisabeth Meuleman (samen met Juan Benjumea-Moreno). Zorgt dit niet voor rivaliteit binnen de fractie? "Wij behouden de vrede in de fractie. We lossen heel veel op met de nodige humor", lacht Rzoska. Op de vraag wie het zal worden antwoordt hij met grote stelligheid: "Onze volgende partijvoorzitter komt uit mijn Vlaamse fractie en dat is het belangrijkste."

Relevante thema's

Werk

Lees verder

Scroll naar boven