Hoeveel gaf de Vlaamse Regering uit aan consultancy-opdrachten? Is het nu 1,5 miljard, 640 miljoen of 220 miljoen euro? Journalist Marc Van de Looverbosch legt het voor aan Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). En neen, hij heeft geen consultant nodig om na te gaan hoeveel de Vlaamse Regering precies uitgeeft aan consultancy-opdrachten.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

In het Vlaams Parlement is al enkele weken onduidelijkheid rond de uitgaven van de regering aan externe consultants. Volgens minister Hilde Crevits bedraagt die uitgave sinds de start van deze regering 1,5 miljard euro. Minister-president Jan Jambon had het de dag nadien over 640 miljoen, en een week later zei minister van Begroting Matthias Diependaele dat het om 42 miljoen per jaar ging. Wat is het nu? “De voorbije weken zijn zeer frustrerend geweest voor mij, want ik vind cijfers zeer belangrijk. Tot 2021 was er geen boekhoudkundige code om consultancy afzonderlijk in de boekhouding op te nemen. Vanaf 2022 weten we precies hoeveel we uitgeven aan consultancy-opdrachten”, zegt Diependaele. “Toen ik parlementslid was in 2015 heb ik dezelfde vragen gesteld aan de Vlaamse Regering. Het is vanuit die overtuiging dat ik hier ook mijn werk van heb gemaakt. En dus sinds 2022 weten we perfect hoeveel we hebben uitgegeven aan consultancy, en dat is zo’n 42 miljoen euro.”

Minister Crevits wou het probleem verdrinken en iedereen meesleuren
Matthias Diependaele

Maar de verschillende cijfers zorgen voor argwaan bij de oppositiepartijen. “Wat verbergt de Vlaamse Regering?”, klinkt het. Ook Diependaele is niet tevreden met de communicatie van zijn collega’s. Hij vindt dat minister-president Jan Jambon en viceminister-president Hilde Crevits te voorbarig waren in het geven van cijfers over de consultancy-opdrachten. “Je geeft pas cijfers als die correct zijn. We hadden geen voorlopige cijfers de wereld mogen insturen, het parlement had moeten wachten.” De bal kwam aan het rollen toen bleek dat oud-minister Jo Vandeurzen (cd&v) bijkluste als consultant bij het departement Zorg en Gezondheid, het departement waar hij zelf ooit voor bevoegd was. Toen de kwestie aangekaart werd in de commissie, dropte Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) de bom van 1,5 miljard euro. “De intentie in de commissie was om het probleem te verdrinken in een groter probleem en iedereen mee te sleuren”, kaart Diependaele aan.

Vrolijke vrienden?

De stikstofheisa heeft diepe wonden geslagen in de Vlaamse Regering. Uiteindelijk bereikte de regering in maart een akkoord, maar niet zonder haar diepste crisis ooit te beleven. “Ik ben niet in de Vlaamse Regering getreden om vrienden te maken of om een leuke tijd te hebben. We moeten beleid voeren en beslissingen nemen, en dat hebben we wel met de regering gedaan. Geef mij maar een regering die beslissingen neemt, dan doet de sfeer er niet zoveel toe.”

Relevante thema's

Begroting

Lees verder

Scroll naar boven