De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis kleuren het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement. Doet de Vlaamse regering wel genoeg voor gezinnen en bedrijven? En wat met onze energiebevoorrading? Moeten we onze kernenergie misschien uit Nederland gaan halen? Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Wilfried Vandaele, fractieleider van de N-VA en woordvoerder van de politieke meerderheid in het parlement.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Na een debat dat 16 uur duurde, keurde het Vlaams Parlement de Vlaamse begroting voor 2023 goed. De Vlaamse Regering komt uit op een tekort van 1,9 miljard euro voor volgend jaar, maar hoopt om tegen 2027 terug een begroting in evenwicht te hebben. “De coronacrisis en nu de oorlog in Oekraïne hebben natuurlijk een grote impact op onze begroting. Maar we moeten toch vaststellen dat deze Vlaamse regering de enige regering is in België die al een traject heeft uitgestippeld naar een begroting in evenwicht in 2027”, zegt Wilfried Vandaele (N-VA).

De linkse oppositie verwijt N-VA dat ze koste wat het kost de begroting in evenwicht willen hebben. “De koers van de regering Jambon blijft ongewijzigd: besparen, besparen, besparen”, klinkt het. Vandaele is het daar niet mee eens. “De linkse oppositiepartijen proberen de Vlaamse regering voor te stellen als een asociaal clubje, die de Vlamingen niet helpt. Dat klopt helemaal niet, zo stijgt het budget voor welzijn en zorg met 28 procent.”

Kernenergie

De energiecrisis raakt gezinnen en bedrijven hard. Vlamingen zoeken naar alternatieven om hun huis op te warmen, zoals houtkachels. Maar dit is weeral nefast voor het milieu. Wilfried Vandaele die in het verleden geen voorstander was van kernenergie, ziet nu wel de voordelen ervan. “We moeten blijven inzetten op die hernieuwbare energie, maar kernenergie is nu volgens mij ook deel van de oplossing.”

Relevante thema's

Begroting

Financiën

Lees verder

Scroll naar boven