Er zijn berichten opgedoken over de duizelingwekkende vergoedingen die een aantal BV’s bij de VRT krijgen. Uit het jaarverslag blijkt dat acht schermgezichten meer dan 300.000 euro verdienen. Dat zijn er twee meer dan het jaar voordien. En dat in tijden van besparingen. Is dat wel de opdracht van de publieke omroep? Marc Van de Looverbosch legt het voor aan Vlaams volksvertegenwoordiger Klaas Slootmans (Vlaams Belang).

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Exclusieve contracten van meer dan 300.000 euro per jaar voor acht schermgezichten. Dat valt volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Klaas Slootmans (Vlaams Belang) niet uit te leggen op het moment dat er mensen ontslagen worden bij de VRT. “Dat is meer dan wat de premier of zelfs de president van de Verenigde Staten verdient. Zo’n bedragen kunnen uitgegeven worden bij de commerciële spelers, maar niet bij de openbare omroep. De VRT moet de spaarrekening van een aantal BV’s niet gaan spekken. De VRT mag de commerciële spelers niet kapot concurreren met belastinggeld.”

Volgens Frederik Delaplace, CEO van de VRT, zijn zo’n exclusiviteitscontracten nodig. “Als je een modern mediabedrijf wil uitbouwen en een breed publiek wil halen, dan heb je ’trekkers’ nodig, dan moet je investeren in mensen die dat publiek kunnen bereiken”, klinkt het. Slootmans is het daar niet mee eens. “Het aanwakkeren van die vedettencultus is geen taak van de VRT. Dat is ook besproken en gestemd geweest in dit parlement. Maar blijkbaar vindt de VRT die resolutie een vodje papier.”

Transparantie vs. privacy

In de media circuleren de namen van Niels Destadsbader, Tom Waes, Philippe Geubels, Karl Vannieuwkerke en Jeroen Meus. Maar de VRT wil niet vrijgeven over wie het gaat. “Wij eisen volledige transparantie. Wij hebben recht om te weten wat er met belastinggeld gebeurt. Er is iets zoals openbaarheid van bestuur en het niet vrijgeven van die documenten staat daar haaks op. Als wij als parlementslid niet kunnen controleren wat er met het belastinggeld gebeurt, wat zijn wij hier dan aan het doen?", aldus Slootmans.

Relevante thema's

Media

Lees verder

Scroll naar boven