Als de katholieken hun mis moeten opgeven, wat dan met de moslims, de orthodoxen, de protestanten, de Israëlieten en zelfs de vrijzinnigen? Een ingewikkelde en gevoelige kwestie, zeker voor partijen waar nog een ‘c’ in het logo staat. Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (cd&v) komt in onze studio haar sermoen houden.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De VRT moet zich laten ontdopen, althans dat vindt de CEO van de VRT Frederik Delaplace. En de heilige mis op zondag moet verdwijnen volgens hem na de nieuwe getuigenissen over misbruik in de kerk. Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (cd&v) is het daar niet mee eens. “Ik was toch geschrokken van zijn uitspraak. Mensen die kijken naar de eucharistievieringen op zondag zijn vaak oudere, kwetsbare mensen die niet meer zelfstandig naar een kerk kunnen gaan. Je moet toch hun lichtpuntje van de week niet gaan afpakken?”

De publieke omroep zendt de katholieke eredienst op VRT 1 uit voor gemiddeld 50.000 mensen. Op Radio 1 trekt de eucharistieviering gemiddeld 25.000 meer gelovigen dan op tv. “Dat zijn toch wel hoge cijfers”, reageert Brouwers. “Zolang er zoveel mensen kijken of luisteren naar de eucharistievieringen moet de VRT die blijven uitzenden. Het is een maatschappelijke dienstverlening.”

Evenwichtig

Officiële cijfers over het aantal mensen dat een bepaalde godsdienst aanhangt, zijn in België niet beschikbaar. Maar volgens wetenschappers zouden er ongeveer 400.000 Belgische moslims hun geloof actief beleven, terwijl er slechts 200.000 katholieken naar de kerk gaan. Toch worden er slechts 2 vieringen van de moslimgemeenschap uitgezonden op de VRT op een jaar. “Of het allemaal evenwichtig is, daar wil ik wel over debatteren. Maar dat is een andere discussie. Ik vind dat de VRT die eucharistievieringen niet mag afpakken van de mensen”, aldus Brouwers.

 

Relevante thema's

Media

Lees verder

Scroll naar boven