Welke sportwedstrijden je gratis kan bekijken op televisie werd vastgelegd in een evenementenlijst in 2004. Critici stellen echter vast dat de lijst ondertussen gedateerd is. Zo kan je bepaalde sportwedstrijden, die aan populariteit winnen, niet gratis bekijken. Fans kunnen dan enkel terecht op betaalzenders. Wat vindt minister Benjamin Dalle hiervan? En welke wijzigingen wil hij doorvoeren? Die, en meer, vragen kreeg hij voorgeschoteld in de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Verouderde evenementenlijst

Aanleiding tot de vraag om uitleg van commissielid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) was de WK-hockeyfinale tussen de Belgische Red Lions en Duitsland eind januari. Die wedstrijd vond plaats in India en was enkel betalend te bekijken via Play Sports. De oorzaak? “Een oude evenementenlijst, meer bepaald een 19 jaar oude evenementenlijst uit 2004, die destijds door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd en die bepaalt welke wedstrijden en evenementen al dan niet gratis moeten kunnen worden bekeken”, zei Klaas Slootmans. Volgens het Mediadecreet bevat de lijst evenementen die van aanzienlijk belang zijn voor de samenleving en daarom door minstens 90 procent moet kunnen worden bekeken, zonder hiervoor extra te moeten betalen bovenop het reguliere abonnementenpakket van de dienstenverdeler.

“Als je vandaag de lijst bekijkt, dan kan je alleen maar vaststellen dat die op velerlei vlakken gedateerd is”, stelde Klaas Slootmans. De lijst beperkt zich voornamelijk tot mannenvoetbal, mannenwielrennen, tennis, de Olympische Spelen en de Koningin Elisabethwedstrijd. Een bewijs van het verouderde karakter van de lijst is volgens Klaas Slootmans de vermelding van de UEFA Cup, die meer dan 10 jaar geleden werd vervangen door de Europa League. Volgens hem ontbreken, naast de WK-hockeyfinale, ook belangrijke wedstrijden zoals de Strade Bianche of Omloop Het Nieuwsblad of wedstrijden van sporten die de laatste jaren aan populariteit hebben gewonnen, zoals turnen, volleybal of darts.

Hij legde de minister volgende vragen voor: “Hoe en door wie verloopt de evaluatie van de huidige evenementenlijst? Is de minister van Sport hierbij betrokken? Hoe komt het dat de huidige lijst niet op tijd en stond wordt geëvalueerd? Welke wijzigingen stelt u concreet voor, en wat is de timing hieromtrent?”

Minister zet licht op groen voor een evaluatie

Minister Benjamin Dalle beaamde dat sommige sporten, die niet zijn opgenomen in de evenementenlijst, aan populariteit winnen. Hij verwees daarbij naar hockey, turnen en basketbal. Terwijl andere sporten, volgens de minister, minder populair worden, en sommige wedstrijden inderdaad niet meer in de vorm zoals vastgelegd in de evenementenlijst bestaan.

Hij vindt het echter geen goed idee om de lijst ad hoc aan te passen op basis van wisselende sportprestaties. Wanneer er aanpassingen vereist zijn, moet dat volgens hem altijd bekeken worden binnen het volledige kader van het Mediadecreet. Om die reden heeft de minister zijn administratie de opdracht gegeven om de evenementenlijst te evalueren en te onderzoeken of er aanpassingen nodig zijn, dat in overleg met relevante stakeholders.

“Met de minister van Sport heb ik tot op heden niet overlegd. Ik wacht eerst de resultaten van de analyse van mijn administratie af”, gaf de minister aan. Eventuele wijzigingen aan de evenementenlijst wil hij bovendien bespreken binnen de volledige Vlaamse Regering, en zeker ook met de minister van Cultuur. Op een concrete timing of inhoudelijke resultaten van de evaluatie van de lijst had de minister momenteel nog geen zicht.

Herbekijk het volledige debat

Relevante thema's

Media

Sport

Lees verder

Scroll naar boven