De mail van Frederik Delaplace, CEO van de VRT, over de communicatie van de openbare omroep doet vele wenkbrauwen fronsen. Delaplace wil dat alle medewerkers voortaan op alle vragen antwoorden met “geen commentaar”. Is dat censuur, een spreekverbod of een vraag om loyaal te zijn aan de organisatie? Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt het aan Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld).

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Sommige parlementsleden vinden de vraag van de CEO van de VRT om de vuile was binnen te houden, een bewijs van de angstcultuur die er bij de openbare omroep heerst. Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) wil zover niet gaan. Hij vindt het normaal dat de CEO vraagt om geen informatie te lekken die het bedrijf kan schaden. “Er is een integriteitscode en de regels staan daarin beschreven. Het is toch niet de bedoeling dat medewerkers of directeurs hun bedrijf in een slecht daglicht plaatsen? Delaplace heeft er gewoon op gewezen dat er een integriteitscode bestaat en dat iedereen zich daaraan moet houden. Als je commentaar en kritiek hebt over de plaats waar je werkt, dan moet je naar het intern meldpunt gaan.”

Na de uitgelekte mail hebben de vakbonden in gemeenschappelijk front een actieaanzegging ingediend. Volgens de vakbonden heerst er sinds de aankondiging van het transformatieplan een ‘angstcultuur’ bij de openbare omroep. “Delaplace heeft de VRT-werknemers eraan herinnerd dat er een integriteitscode bestaat”, verdedigt Tommelein. “De CEO is nu bezig met de uitwerking van zijn transformatieplan en hij kan dit alleen doen als niet iedereen begint te kakelen. In een bedrijf, ook in een openbaar bedrijf, kan niet iedereen zomaar doen wat hij/zij wil of communiceren wat hij/zij wil.”

Relevante thema's

Media

Lees verder

Scroll naar boven