Sinds 2006 mag Vlaanderen geen strategische goederen, zoals wapens, meer uitvoeren naar Israël. Maar wat met de zogenaamde dualusegoederen? Dat zijn producten die voor gewoon, ofwel civiel, gebruik worden ontwikkeld, maar wel een militaire toepassing kunnen hebben. Denk maar aan onderdelen voor het maken van massavernietigingswapens. Het Waalse en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest beslisten om hun beleid op dat vlak te verstrengen. En wat met het Vlaamse Gewest? Het werd besproken in de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

“Sinds 2006 heeft Vlaanderen een algemene beleidslijn over de uitvoer en doorvoer van strategische goederen naar Israël”, gaf commissielid Annick Lambrecht (Vooruit) aan. Als de uit- of doorvoer van de goederen Israël op militair vlak kan versterken, mag het niet. Ook het Waalse en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest volgen die lijn. Maar zij kondigden volgens Annick Lambrecht recent een verstrenging aan. Ook de uit- en doorvoer van dualusegoederen, die zowel voor gewoon gebruik als voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, zal aan banden worden gelegd.

“Vlaanderen volgt het voorbeeld van het Waalse en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest niet. Nochtans blijkt er bijvoorbeeld nog steeds doorvoer naar Israël plaats te vinden, onder andere via de haven van Antwerpen”, zei Annick Lambrecht. Ze wou van minister-president Jan Jambon weten of er voor Vlaanderen ook nog een verstrenging volgt. En zo niet, waarom niet?

Uit- en doorvoer van dualusegoederen naar Israël mocht al niet

Minister-president Jan Jambon verduidelijkte meteen dat de beleidslijn in Vlaanderen dualusegoederen al mee in het vraagstuk neemt. “De goederen worden gecontroleerd binnen de contouren van het Wapenhandeldecreet of de dualuseverordening”, zei hij. Dus ook de uit- en doorvoer van dualusegoederen die Israël militair kunnen versterken, wordt in Vlaanderen niet goedgekeurd.

“De beleidslijn die recent werd aangenomen door Brussel en Wallonië stemt dus overeen met de algemene beleidslijn die het Vlaamse Gewest al langer hanteert”, gaf de minister aan. Daarbij stelde hij dat Vlaanderen zich al voor de escalatie in Gaza in 2023 bewust was van de heersende problematiek, met een restrictief exportbeleid als gevolg.

“Om te zorgen dat dit beleid algemeen bekend is, zetten mijn diensten sterk in op het informeren en het sensibiliseren van de industrie en de logistieke partners”, aldus de minister. Hij gaf ook aan dat de algemene beleidslijn terug te vinden is op de website van de dienst Controle Strategische Goederen. Voor de doorvoer werd het beleid, naar aanleiding van de recente ontwikkeling in Gaza, ook opnieuw onder de aandacht gebracht bij de logistieke dienstverleners.

Het debat vond plaats op dinsdag 27 februari.

Herbekijk het volledige debat

Relevante thema's

Buitenlands Beleid

Lees verder

Scroll naar boven