Terreur in Brussel, oorlog in het Midden-Oosten. Genoeg stof om over te praten met Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut, die zelf in het Koning Boudewijnstadion zat tijdens de terreuraanslag van 16 oktober in Brussel. Volgens Duquet is het jihadisme nooit weggeweest. Hij is te gast in Het Gesprek.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op maandagavond 16 oktober werd België opgeschrikt door een terreuraanslag in Brussel. Twee Zweedse voetbalsupporters werden doodgeschoten. Er viel ook één gewonde. Op dat ogenblik vond de voetbalwedstrijd tussen België en Zweden in het Koning Boudewijnstadion plaats. Deze werd stopgezet. Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut, was met zijn zoontje aanwezig op de match. “Mijn zoontje van tien jaar is een grote voetbalfan en het was zijn eerste wedstrijd van de Rode Duivels”, vertelt Duquet. “Ik moest natuurlijk meteen denken aan de aanslagen in de ‘Stade de France’ in 2015. De sfeer was helemaal niet paniekerig, maar ik voelde mij toch niet helemaal op mijn gemak toen we het stadion verlieten. Ik was heel blij dat we veilig thuis waren.”

Illegale wapens

Na de aanslag kwam de vraag hoe een terrorist als Abdesalem Lassoued aan een AR-15 en twee pistolen is geraakt. Volgens Duquet circuleren er steeds meer illegale wapens in ons land. “Er is in Brussel een bloeiende vuurwapenmarkt. Dat heeft te maken met het drugsmilieu dat hier zeer actief is. We weten dat die wapens hier zijn en in toenemende mate. Vroeger waren het vooral de grote criminelen die toegang hadden tot vuurwapens maar nu zien we steeds meer kleinere criminelen met een vuurwapen opduiken.”

Duquet hekelt het feit dat de strijd tegen illegale wapens geen prioriteit is in ons land. “We weten gewoon niet hoeveel illegale wapens er in ons land circuleren. Er is geen goede registratie van de in beslag genomen wapens. Zo wordt niet geregistreerd welk type wapen in welke context in beslag wordt genomen. Daarnaast wordt de informatie gewoon niet gedeeld. De verkokering van ons systeem zorgt ervoor dat er zaken mislopen.”

Conflict Israël-Palestina

Op 7 oktober is het conflict tussen Israël en Palestina volledig geëscaleerd. De Palestijnse terreurbeweging Hamas lanceerde een grootschalige en gewelddadige aanval op Israël. Israël reageerde met intensieve aanvallen op de Gazastrook. Duizenden burgers lieten ondertussen het leven. Meer dan 1000 Israëliërs en meer dan 10.000 Palestijnen. Ondertussen kan Israël blijven rekenen op de militaire steun van de Verenigde Staten. Vlaanderen levert geen wapens, stelt Duquet gerust. “Sinds 2006 voert Vlaanderen geen wapens uit naar Israël. Export naar Israëlische strijdkrachten doen wij niet vanuit Vlaanderen. Er is ook geen reden om dat te veranderen.”

Nieuwe golf

Een dodelijke mesaanval op een docent in het Franse Arras. Een terreuraanslag op Zweedse mannen in Brussel. De daders komen uit radicaal-islamitische hoek. Nochtans leek islamterreur de voorbije jaren afgenomen? “Diegenen die dat nabij opvolgen hadden niet dat gevoel. We weten dat dat in golven gaat. Waarschijnlijk komt er nu een nieuwe golf aan. Het jihadisme is nooit verdwenen. Het is altijd de grootste bedreiging op het vlak van terrorisme gebleven, alleen is de aard van de bedreiging veranderd. Vroeger zagen we meer georganiseerde aanslagen, nu zien we meer ‘lone-actors’ ”, zegt Duquet.

 

Relevante thema's

Buitenlands Beleid

Lees verder

Scroll naar boven