“We moeten ervoor zorgen dat Polen onze bondgenoot blijft.” Hiermee reageert Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) op de omstreden uitspraak van het Poolse Grondwettelijk Hof. Vanlouwe hoopt dat er geen ‘polexit’ komt. “Ik hou mijn hart vast”, klinkt het.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op 7 oktober 2021 besliste het Grondwettelijk Hof in Polen dat de Poolse grondwet, op sommige punten, voorrang krijgt op het Europese verdrag. Zo moeten Poolse rechters zich niet houden aan uitspraken van het Europese Hof van Justitie. De uitspraak komt er op vraag van de Poolse regering die al lang in conflict ligt met de Europese Commissie over hervormingen in het Poolse gerecht. “Dit raakt aan de fundamenten van het Europees recht”, zegt Karl Vanlouwe (N-VA). “Als je toetreedt tot een club moet je ook de spelregels respecteren."

Minister-president Jan Jambon laat weten de verdere evolutie van nabij te blijven opvolgen. “Het is bij uitstek de taak van de Europese Commissie om erop toe te zien dat de rechtsorde van de Unie correct functioneert. De Vlaamse Regering zal die inspanningen blijven ondersteunen.”

Relevante thema's

Buitenlands Beleid

Lees verder

Scroll naar boven