Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vindt dat de automatische toekenning van een leefloon voor de Oekraïense vluchtelingen moet herbekeken worden. Vlaams volksvertegenwoordiger Sarah Smeyers (N-VA) staat haar minister hierin bij. Ze pleit in Studio Vlaams Parlement voor een bed, bad, broodregeling.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De oorlog in Oekraïne loopt uit op een grootschalige humanitaire crisis. Honderdduizenden Oekraïners slaan op de vlucht en raken vaak van elkaar gescheiden. Naar schatting zou Vlaanderen 120.000 Oekraïense oorlogsvluchtelingen mogen verwachten. Zodra ze geregistreerd zijn, genieten ze van een beschermd statuut en hebben ze recht op een leefloon. Door dat leefloon komen ze voor huisvesting terecht op de reguliere woonmarkt en treden ze (volgens de N-VA) in concurrentie met de meest kwetsbaren. Vlaams volksvertegenwoordiger Sarah Smeyers (N-VA) vindt dat we van de Oekraïners een billijke vergoeding moeten vragen. “Als we deze oorlogsvluchtelingen een leefloon geven dan vind ik het niet onrechtvaardig om hier een vergoeding voor te vragen.”

Smeyers maakt zich zorgen over de belasting op het hele sociale systeem. Ze vindt de combinatie van gratis opvang en een leefloon geen goed idee. Ze is eerder voorstander van een bed-bad-broodregeling (BBB). Hierbij geeft de gemeente een subsidie aan een opvanglocatie en de uitvoerders van de BBB-opvang: nachtopvang, ontbijt en avondmaaltijd. “Blijft het leefloon, dan vragen we die billijke vergoeding, maar hopelijk wordt deze beslissing nog bijgestuurd en dan kan er gekeken worden naar het principe van zakgeld zoals we dat eigenlijk al kenden in de Belgische opvangwet maar waar nu van afgeweken wordt”, aldus Smeyers.

Relevante thema's

Wonen

Buitenlands Beleid

Lees verder

Scroll naar boven