U bent hier

In de kijker

Verkiezing Vlaamse Regering

Het Vlaams Parlement verkiest de leden van de Vlaamse Regering op voordracht van een meerderheid van de Vlaamse volksvertegenwoordigers.

Er kunnen maximaal 11 Vlaamse ministers zijn. De Vlaamse Regering moet zowel mannen als vrouwen bevatten en minstens één minister moet in Brussel wonen.

Na hun verkiezing leggen de nieuwe Vlaamse ministers de eed af in de handen van de parlementsvoorzitter.

Vervolgens schorst de voorzitter de vergadering zodat de nieuwe Vlaamse Regering kan vergaderen om een minister-president aan te duiden.

De minister-president legt daarna de eed af bij de koning.

Regeringsverklaring en verklaring betreffende de maatschappelijke situatie en krachtlijnen begroting 2020

Na zijn eedaflegging bij koning Filip legt de nieuwe minister-president zijn regeringsverklaring af in de plenaire vergadering van het Parlement. Aansluitend geeft hij de traditionele verklaring van de Vlaamse Regering betreffende de algemeen maatschappelijke situatie en betreffende de krachtlijnen van de begroting voor het komende jaar (de zogenaamde 'Septemberverklaring').

Video

Agenda

vanaf 14:00 uur

Verkiezing

van de Vlaamse Regering

vanaf 15:00 uur

Regeerakkoord - Regeringsverklaring
Verklaring van de Vlaamse Regering
Dit agendapunt werd gewijzigd Bekijk de historiek van wijzigingen.

Aanwezigheden

Aanwezig
Afwezig met kennisgeving

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.