Elk jaar, in principe op de vierde maandag van september, kan je er niet omheen: overal in het nieuws duikt de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering op. Maar wat is dat juist?

Belangrijk voorafje

Het Vlaams Parlement wordt verkozen voor vijf jaar. Die periode wordt de zittingsperiode of de legislatuur genoemd. Ze wordt opgesplitst in zittingsjaren, die doorgaans elk een jaar duren en telkens op de vierde maandag van september beginnen.

#Zozitdat: de Septemberverklaring

Een nieuw parlementair jaar wordt altijd ingezet met een Septemberverklaring van de Vlaamse Regering in het Vlaams Parlement. De minister-president bespreekt daarin de huidige maatschappelijke situatie en licht de krachtlijnen van de begroting voor het komende jaar toe.

Het Vlaams Parlement debatteert en stemt over de Septemberverklaring op de volgende plenaire vergadering, de woensdag daarna.

Samengevat

Wanneer?
Vierde maandag van september

Wat?
Toespraak van de Vlaamse minister-president voor het Vlaams Parlement over de plannen van de regering voor het volgende jaar.

Volg jij aSTEMblieft al?

Op het Instagramkanaal 'aSTEMblieft' ontdekken jongeren op een toffe en toegankelijke manier hoe de Vlaamse democratie werkt. Dat is belangrijk, want heel wat politieke beslissingen hebben een impact op het leven van jongeren. Hoe komen die beslissingen tot stand? En wat moet je weten vooraleer je een eerste keer gaat stemmen? Volg 'aSTEMblieft' en kom het allemaal te weten!

Lees verder

Bekijk alle berichten
Scroll to top