Het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers

Het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers is sinds 11 juli 2002 het administratief centrum van het Vlaams Parlement. Het huisvest de 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers, hun medewerkers en de administratie van het Vlaams Parlement. Daarnaast zijn het Kinderrechtencommissariaat, de Vlaamse Ombudsdienst en het Vlaams Vredesinstituut er gevestigd.

Foto van het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers

In totaal telt het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers 500 kantoren. Het gebouw, ontworpen door architect Victor Bourgeois, werd tussen 1937 en 1946 opgericht in opdracht van De Post voor de huisvesting van de Postchequediensten. Het werd oorspronkelijk dan ook Postchequegebouw genoemd.

Het Vlaams Parlement kocht het gebouw in 1991 kocht het Vlaams Parlement het Postchequegebouw aan de IJzerenkruisstraat om er vooral kantoorruimtes te creëren.  Met de renovatie van het gebouw kon het Vlaams Parlement er vanaf 2002 de Vlaamse volksvertegenwoordigers en hun medewerkers en de medewerkers van het Algemeen Secretariaat huisvesten. De bijzondere 11 juliviering van 2002, n.a.v. 700 jaar Guldensporenslag, bood de ideale gelegenheid om het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers officieel in te huldigen.

 

Poppen van Guillaume Bijl in de lift van het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers

De architecten slaagden er in het voormalige Postchequegebouw om te bouwen tot een modern administratief complex dat aan alle hedendaagse functionele eisen voldoet. Verschillende elementen van het gebouw zijn wegens hun historische, technische en artistieke waarde opgenomen op de bewaarlijst van Monumenten en Landschappen en werden minutieus gerestaureerd. Zo beschikt het gebouw als een van de weinige Belgische gebouwen nog over een paternosterlift. Deze lift werkt nog, maar is voor personen niet meer toegankelijk. Kunstenaar Guillaume Bijl plaatste er poppen in en vormde de lift zo om tot een kunstwerk.

Meer lezen over de geschiedenis, de architectuur en de functies van het gebouw? 

Ontdek de brochure over het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers:Download de brochure over het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers


Scroll to top