Terug naar overzicht

Regeerakkoord

Korte verklaring

Het regeerakkoord is de tekst waarin de regering haar voornemens voor een hele zittingsperiode uiteenzet. De tekst wordt opgesteld bij het begin van een zittingsperiode door de partijen die samen een meerderheid vormen in het parlement. 

Uitgebreide verklaring

Het regeerakkoord is de tekst waarin de regering haar voornemens voor een hele zittingsperiode uiteenzet. De tekst wordt opgesteld bij het begin van een zittingsperiode door de partijen die samen een meerderheid vormen in het parlement. Er kunnen soms lange regeringsonderhandelingen nodig zijn om een regeerakkoord te kunnen bereiken.

Nadat de nieuwe Vlaamse Regering is benoemd, legt ze in de plenaire vergadering de regeringsverklaring af. Daarop volgt een debat. Ten slotte stemt de plenaire vergadering over het regeerakkoord, en daarmee over het vertrouwen in de nieuwe regering.

Tot besluit van het debat kan elke volksvertegenwoordiger ook een motie, of een motie van wantrouwen indienen. De plenaire vergadering stemt over die moties in een volgende plenaire vergadering.

Lees meer over de regeringsverklaring, het regeerakkoord en de beleidsnota's

Terug naar overzicht
Scroll naar boven