124 Vlaamse volksvertegenwoordigers vormen samen het Vlaams Parlement. Kan je je voorstellen dat je elke bespreking in het parlement met z’n 124 doet? Dat zou onwerkbaar zijn. Bovendien weet niet iedereen evenveel over elk onderwerp. Hoe we dat oplossen? Door onze 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers op te delen in ‘groepjes’ of commissies.

Klein beginnen, om groot(s) te eindigen

Elk groepje buigt zich over de bespreking van een aantal onderwerpen. Zo’n groepje noemen we een commissie.

  • Elke commissie bespreekt initiatieven, zoals ontwerpen en voorstellen van decreet, en stemt erover.
  • Pas daarna komen ze op de agenda van de plenaire vergadering, tenzij er sprake is van een spoedbehandeling.
  • In de plenaire vergadering bespreken en stemmen de Vlaamse volksvertegenwoordigers over de initiatieven.

Vaste leden en hun plaatsvervangers

Hoe groot is zo’n commissie? In de regel bestaat een commissie uit 15 vaste en 15 plaatsvervangende commissieleden. De zetels in een commissie worden verdeeld volgens de grootte van de fracties.

Commissies maken mee het beleid

Een commissie wordt ook wel ‘een beleidscommissie’ genoemd. Waarom? Omdat ze mee het beleid uitstippelt voor bevoegdheden waar het Vlaams Parlement verantwoordelijk voor is. Met andere woorden, elke commissie behandelt initiatieven die te maken hebben met één, of een beperkt aantal,  van de specifieke bevoegdheden. Een paar voorbeelden? Denk maar aan de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media of de Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken.

Klassiek, specifiek of ad hoc?

  • Er zijn 12 vaste beleidscommissies. Die komen heel de zittingsperiode lang regelmatig bijeen.
  • Daarnaast bestaan er ook commissies die een specifieke opdracht hebben, denk maar aan de Commissie voor vervolgingen of de Commissie voor de controle op verkiezingsuitgaven.
  • Maar er kan ook een ‘ad hoc’-commissie worden opgericht. Dat is een tijdelijke commissie die in het leven wordt geroepen om een bepaalde problematiek te behandelen, bijvoorbeeld de evaluatie van het coronabeleid. Ook een onderzoekscommissie is een ad hoc-commissie, die opgericht wordt om een specifiek probleem of een bijzondere gebeurtenis te bekijken, maar wel met verregaande bevoegdheden, een beetje zoals een onderzoeksrechter. Een voorbeeld is de Commissie PFOS-PFAS.

Aan de slag

En wat doet zo’n beleidscommissie precies? Wel … Heel wat. Een commissie bespreekt voorstellen en ontwerpen van decreet en stemt erover. Zo zetten ze de eerste stap in het decreetgevende werk. Een commissie behandelt beleidsnota’s, samenwerkingsakkoorden, voorstellen van resolutie en andere documenten.

Maar een commissie buigt zich ook over interpellaties en vragen om uitleg (aan de ministers), en organiseert daarnaast hoorzittingen, gedachtewisselingen en werkbezoeken.

Een goede voorbereiding (in commissies), is het halve (plenaire) werk!

Samengevat

Wat?
Een klein groepje van 15 vaste, en 15 plaatsvervangende, leden die samen een aantal onderwerpen bespreken. Denk maar aan voorstellen of ontwerpen van decreet, vragen om uitleg aan ministers …

Er zijn 12 vaste beleidscommissies die mee het beleid uitstippelen binnen de bevoegdheden van het Vlaams Parlement.

Alles weten over de verkiezingen? Volg aSTEMblieft op Instagram!

Op het Instagramkanaal 'aSTEMblieft' ontdekken jongeren op een toffe en toegankelijke manier hoe de Vlaamse democratie werkt. Dat is belangrijk, want heel wat politieke beslissingen hebben een impact op het leven van jongeren. Hoe komen die beslissingen tot stand? En wat moet je weten vooraleer je een eerste keer gaat stemmen? Volg 'aSTEMblieft' en kom het allemaal te weten!

Lees verder

Bekijk alle berichten
Scroll naar boven