In het stemhokje kies je wie volgens jou aan de slag mag als Vlaams volksvertegenwoordiger. Alle 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers samen vormen het Vlaams Parlement. Maar wat doet een volksvertegenwoordiger allemaal? En hoe word je er een?

Drie belangrijke taken

Goeddoen voor iedereen!

Belangrijk: een volksvertegenwoordiger vertegenwoordigt de hele bevolking. En dus niet enkel de eigen kiezers. Zo staat het althans in de Belgische Grondwet. Hij moet dus het belang van iedereen nastreven. Maar in de praktijk houden volksvertegenwoordigers wel sterk rekening met hun achterban.

Hoe word je een volksvertegenwoordiger?

  1. Stel je kandidaat bij de verkiezingen.
  2. Na de verkiezingen worden de stemmen geteld.
  3. Politieke partijen moeten minstens 5% (= de befaamde kiesdrempel) van de stemmen halen om volksvertegenwoordigers te kunnen krijgen in het parlement.
  4. De kiezer kiest wie er in het parlement zetelt, maar de invloed van de politieke partijen op die keuze is wel groot.

Samengevat

Wat?
Vlaamse volksvertegenwoordigers zijn de kandidaten die we met z’n allen verkiezen om ons te vertegenwoordigen in het Vlaams Parlement.

Taken?
Drieledig: decreten goedkeuren, de Vlaamse Regering controleren en de begroting goedkeuren.

Alles weten over de verkiezingen? Volg aSTEMblieft op Instagram!

Op het Instagramkanaal 'aSTEMblieft' ontdekken jongeren op een toffe en toegankelijke manier hoe de Vlaamse democratie werkt. Dat is belangrijk, want heel wat politieke beslissingen hebben een impact op het leven van jongeren. Hoe komen die beslissingen tot stand? En wat moet je weten vooraleer je een eerste keer gaat stemmen? Volg 'aSTEMblieft' en kom het allemaal te weten!

Lees verder

Bekijk alle berichten
Scroll naar boven