U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 1 oktober 2003, 13.58u

van Jan Roegiers aan minister Marino Keulen
7 (2003-2004)
De voorzitter

Discriminatie en diversiteit in de (top-)sport

De voorzitter : Aan de orde is de actuele vraag van de heer Roegiers tot de heer Keulen, Vlaams minister van Wonen, Media en Sport, over discriminatie en diversiteit in de (top)-sport.

Jan Roegiers

Ik stel deze vraag met enige schroom omdat ik me er heel goed bewust van ben dat de vorige vraag veel acuter is. Ik kan me best voorstellen dat minister Keulen in gedachten in Limburg is.

Ik stel deze vraag naar aanleiding van de denigrerende opmerkingen van senator Dedecker over de Gay Games. De heer Verschueren, manager van Anderlecht is hem op dat vlak al voorgegaan. Uit een enquête van de Gazet van Antwerpen over homoseksualiteit bij topvoetballers blijkt dat 30 percent van de voetballers zich er niet goed bij voelt. Voor 6 percent kan het helemaal niet.

In de topsport heerst ook racisme. Iedereen kent de oerwoudgeluiden op het voetbalveld. Soms gooit men zelfs bananen naar zwarte voetballers. Hoeveel gehandicapten zouden er overigens actief zijn in een reguliere sportvereniging?

Onze maatschappij en de sportwereld zijn heel divers, maar blijkbaar hebben sportlui het daar moeilijk mee. In het onderwijs wordt ieder jaar een Week van de Diversiteit gehouden. Is het niet aangewezen om diversiteit ook in de sportwereld aanvaardbaar te maken?

Eerst en vooral neem ik afstand van de woorden van senator Dedecker.

Werken met bijzondere doelgroepen is een onderdeel van ons sportbeleid. We betrekken gehandicapten bij reguliere sportverenigingen om hen te integreren. Op mijn kabinet is de heer Marc Herremans daarmee bezig.

Dit jaar staat de integratie van allochtonen in de sport centraal. Velen delen deze bekommernis. Zo kunnen scheidsrechters een voetbalmatch stilleggen wanneer oerwoudgeluiden weerklinken.

Jan Roegiers

Wij zitten grotendeels op dezelfde lijn. Ik sta volledig achter het beleid dat gehandicapten probeert te integreren zonder hun anders zijn te benadrukken. Maar hoe goed deze acties ook bedoeld zijn, ze zijn te kleinschalig. Als ik zie wat de Britse voetbalbond doet om racisme op het veld te bestrijden, moeten wij dringend werk maken van een krachtiger beleid om diversiteit te promoten.

De mentaliteit wijzigen vergt een langdurige inspanning. Gerichte inspanningen zijn daar een onderdeel van.

De voorzitter

Het incident is gesloten.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.