U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 26 juni 2002, 14.00u

De voorzitter

Aan de orde is de actuele vraag van de heer Van Nieuwkerke tot de heer Gabriels, Vlaams minister van Economie, Buitenlandse Handel en Huisvesting, over het gebruik van eigen middelen door de socialehuisvestingsmaatschappijen in het onderwijs.

André Van Nieuwkerke

Socialehuisvestingsmaatschappijen in Limburg en West-Vlaanderen maken zich zorgen : ze kunnen hun eigen middelen op de rekening courant bij de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) niet gebruiken.

De Brugse Huisvestingsmaatschappij bijvoorbeeld sloot in 2001 een akkoord af met de stad Brugge over de aankoop van 22.000 vierkante meter bouwgrond. Sedert de start van de procedure zijn er problemen gerezen waardoor de Brugse Huisvestingsmaatschappij geen beroep meer kan doen op haar eigen middelen. Het is dus nog niet duidelijk of de projecten van start zullen kunnen gaan. Dergelijke problemen vertragen de uitvoering van ons beleid.

Wanneer komen de middelen bij de VHM vrij?

Minister Jaak Gabriels

Bij mijn aantreden kampte de VHM met thesaurieproblemen. Ik heb toen samen met minister Van Mechelen beslist 50 miljoen euro extra vrij te maken. Dat betekent niet dat elke huisvestingsmaatschappij het eigen vermogen onbeperkt mag gebruiken, maar de VHM kan wel met elke SHM afspraken maken. Volgende maandag is er een vergadering met de Brugse Huisvestingsmaatschappij.

De voorzitter

Het incident is gesloten.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.