U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 5 juni 2002, 14.00u

van Didier Ramoudt aan minister Steve Stevaert, beantwoord door minister Paul Van Grembergen
262 (2001-2002)
De voorzitter

Aan de orde is de actuele vraag van de heer Ramoudt tot de heer Stevaert, minister vice-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie, over een schadevergoeding voor de slachtoffers van de vliegramp in Oostende.

Minister Van Grembergen zal deze vraag beantwoorden.

Didier Ramoudt

Vijf jaar na het ongeval bij de luchtshow in Oostende staan de slachtoffers nog geen stap verder. De correctionele rechtbank van Brugge heeft deze week de organisatoren en de veiligheidscoördinatoren vrijgesproken. De verzekeraar van de Jordaanse luchtvaartmaatschappij had beloofd voorschotten uit te keren, maar dat is nog steeds niet gebeurd. De regering heeft via het Rode Kruis 20 miljoen frank uitgekeerd voor dringende noden. De financiële situatie van sommige slachtoffers is als gevolg van de oplopende ziekenhuiskosten, dramatisch.

Kan de Vlaamse regering renteloze en recupereerbare voorschotten uitkeren aan de ergst getroffen slachtoffers?

Minister Paul Van Grembergen

De correctionele rechtbank van Brugge heeft alle schuld bij de piloot gelegd. De Vlaamse regering zal dit vonnis respecteren. We willen ongewenste gevolgen vermijden. Ik zal de bevoegde minister vragen om te bemiddelen tussen slachtoffers en verzekeraars. De Vlaamse regering heeft vijf jaar geleden 20 miljoen frank ter beschikking gesteld van de slachtoffers, voor dringende en specifieke noden.

Voor uw meer specifieke vragen moet u zich richten tot minister Stevaert. Ik heb van hem terzake geen verdere richtlijnen ontvangen om te antwoorden.

Didier Ramoudt

De minister zal maandag een delegatie van de slachtoffers ontvangen. Als de regering steun zou verlenen aan de zwaarst hulpbehoevenden, dan kan dat op geen enkele wijze worden opgevat als een schuldbekentenis. Het gaat om een gebaar van menselijkheid.

De voorzitter

Het incident is gesloten.

van Jos Stassen aan minister Jaak Gabriels, beantwoord door minister Patrick Dewael
260 (2001-2002)
van Jan Van Duppen aan minister Paul Van Grembergen
264 (2001-2002)

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is toegankelijk.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.