Vier thema's

Voor tweede, derde en vierde graad bso

  • mensenrechten en kinderrechten
  • democratie en rechtsstaat
  • verkiezingen en partijen
  • besluitvorming en jongere

Werkbundel voor leerlingen

Elke module legt lichtjes andere accenten: module 1 is wat speelser opgevat, module 2 bevordert sterk de zelfwerkzaamheid, module 3 heeft een uitgesproken projectmatige benadering en module 4 volgt een casus op de voet.

Een greep uit de inhoud: schendingen van rechten, jeugdraden, regels, jeugdrechter, dictatuur in nazi-Duitsland en verkiezingen op school. Het aanbod is erg gevarieerd: er wordt gewerkt met cartoons, strips, een bingospel, een stellingenspel, een test, documenten, casestudy’s, debatten en internetopdrachten.

Het materiaal heeft als doel jongeren te helpen om de samenleving beter te begrijpen en hen voor te bereiden om verantwoordelijkheid te nemen in en voor de democratie. Het reikt nieuwe kennis aan. Tijdens de vele opdrachten en de terugblik erop worden ook democratische vaardigheden aangeleerd en ingeoefend.

Handleiding voor de leraren

De leerkrachten kunnen het materiaal spreiden over twee of zelfs drie graden. Elke module heeft specifieke doelstellingen. De leerkrachten krijgen methodologische tips om de opdrachten efficiënt te laten verlopen en er worden antwoordmodellen aangereikt. Extra achtergrondinformatie is te vinden in de lijst met geraadpleegde bronnen.

Vragen?

Heb je vragen over het educatief materiaal van het Vlaams Parlement? Aarzel niet en bel naar +32 (0)2 552 40 47 of stuur een bericht. We helpen je graag verder.

Scroll naar boven