Search in Vlaams Parlement

Het aantal scholen dat de poorten noodgedwongen moet sluiten door een coronabesmetting of quarantaine stijgt pijlsnel. Om nog meer schoolsluitingen te vermijden worden de quarantainemaatregelen in het onderwijs aangepast. “De situatie was onhoudbaar.” Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) in een nieuwe aflevering van Studio Vlaams Parlement.

Afgelopen dagen trok het onderwijs aan de alarmbel. Door de quarantainemaatregelen moesten scholen meer en meer klassen sluiten, soms zelfs de volledige school. Op woensdag waren 102 scholen gesloten, waarvan 67 scholen van het secundair onderwijs en 35 van het basisonderwijs. Dat bevestigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement.

Chaos

“Die situatie is onhoudbaar. De scholen, maar ook de ouders, krijgen het niet meer georganiseerd. Mensen begrijpen het ook niet meer en ik kan hun geen ongelijk geven. We moeten het eenvoudig houden: Ziek of besmet? Blijf dan thuis. Gezond is op school”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en onderwijsexpert Koen Daniëls (N-VA).

Ook de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's), die instaan voor de contactopsporing, krijgen het niet meer gebolwerkt. Het resultaat is chaos in het onderwijs. “De CLB’s moeten stoppen met contactopsporing binnen de scholen, zodat ze zich weer op hun kerntaak kunnen focussen”, kaart Daniëls aan. Volgens Daniëls kan het niet meer op deze manier verder en moet men versoepelen. “De omikronvariant is duidelijk minder ziekmakend. We moeten, denk ik, proberen te leren en vooral ook terug te leven op een zo normaal mogelijke manier.”

 Nieuwe quarantainemaatregelen onderwijs

Na de plenaire vergadering van woensdag 26 januari bereikten de verschillende ministers van Onderwijs en Volksgezondheid van ons land een akkoord over de nieuwe maatregelen in het onderwijs. We zetten ze nog eens allemaal op een rijtje:

  • De ‘regel van vier’ verdwijnt in het lager en het secundair onderwijs. Enkel leerlingen die besmet of ziek zijn, moeten nog thuisblijven.
  • Het CLB stopt tijdelijk de contactopsporing.
  • Leerlingen van de basisschool mogen na een hoogrisicocontact binnen het gezin naar school blijven gaan.

(CDF)

Scroll to top