Eerst mochten 16- en 17-jarigen zelf beslissen of ze wilden kiezen voor het Europees Parlement. Tot het Grondwettelijk Hof daar een stokje voor stak en met de opkomstplicht afkwam, amper 75 dagen voor de verkiezingen. Verschillende jeugdverenigingen zijn verontwaardigd over de plotse ommezwaai. Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA) vindt dat de communicatie beter had gekund. Ze is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Jongeren van 16 en 17 jaar zullen dan toch moeten gaan stemmen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Volgens het Grondwettelijk Hof moeten zij op dezelfde manier worden behandeld als alle andere - meerderjarige - kiezers. Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA) had deze uitspraak zien aankomen. “Voormalig N-VA-jongerenvoorzitter Tomas Roggeman had gewaarschuwd dat het Grondwettelijk Hof deze beslissing zou nemen, omdat je nu eenmaal met dat gelijkheidsbeginsel zit.”

In 2021 besliste ons land om het stemrecht voor het Europees Parlement uit te breiden en jongeren van 16 en 17 jaar ook de kans te geven om te gaan stemmen op 9 juni. Maar was dit wel een goed idee. “Vind ik dat jongeren betrokken moeten worden bij het beleid? Absoluut. Maar of jongeren van 16 en 17 jaar moeten gaan stemmen en dan nog voor het Europese niveau, wat het verst van hun bed ligt? Daar ben ik niet van overtuigd”, klinkt het bij Perdaens.

Beleidsmatige chaos

75 dagen voor de verkiezingen lijken de 16- en 17-jarigen de dupe te worden van een beleidsmatige chaos. Ook al de informatiecampagnes voor jongeren focusten enkel op stemrecht. Dit moet nu allemaal aangepast worden. “Er is op dit moment gewoon geen elegante oplossing meer”, stelt Perdaens vast. Of er ook sancties komen voor wie niet gaat stemmen, is nog niet duidelijk. “Momenteel worden meerderjarigen niet gesanctioneerd als ze niet naar het stemhokje gaan. Het zou dus hypocriet zijn om 16- en 17-jarigen hiervoor wel te sanctioneren. Tegelijkertijd, waarom staat het nog in de wetgeving als hier toch geen gevolg aan wordt gegeven?”

Scroll naar boven