"Zowel de overheid als de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, zijn tekortgeschoten in het toezicht op deze marktpartij.” Dat zegt Bruno Tobback (Vooruit) in een nieuwe aflevering van Studio Vlaams Parlement. Tobback merkt op dat de Vlaamse Energieleverancier tot vorige week de hoge quotering van vier op vijf sterren meekreeg van de VREG in de vergelijkingstool V-test. “Met de bescherming van de consumenten op die zogenaamde vrije markt is er wel het een en ander mis”, klinkt het.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op maandag 6 december heeft de Vlaamse Energieleverancier de boeken moeten neerleggen. Door de stijgende energieprijzen is het bedrijf in de problemen gekomen. 70.000 klanten moeten nu op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier. “Leveranciers krijgen een vergunning. Ze worden door een regulator gecontroleerd zodat burgers met een gerust gemoed die markt op kunnen. In principe kan een energieleverancier niet op deze manier failliet gaan. Het bedrijf werd door de regulator mee opgenomen in de V-test en kreeg tot vorige week zelfs vier op vijf sterren. De VREG moet het bedrijf nakijken. Ofwel zijn de regels niet streng genoeg, of is de controle niet grondig genoeg gebeurd”, meent Bruno Tobback.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil het controlemechanisme onder de loep nemen. "Zijn wij misschien te soft? Moeten wij die toezichtsrol verstrengen?", vraagt Demir zich af. De minister laat weten dat ze voorstander is van stresstests. Al moet nog uitgemaakt worden hoe streng die moeten zijn. “Ik zeg niet dat we dat op dezelfde manier moeten doen als bijvoorbeeld bij de banken. Ik wil geen voorafname doen in de discussie. Ik ben wel van mening dat die toezichtsrol steviger moet zijn”, aldus Demir.

Scroll to top