U bent hier

– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.

Mevrouw Fournier heeft het woord.

Voorzitter, de Vlaamse overheid heeft van de Union Cycliste Internationale (UCI) het Bike Region Label gekregen. Daarmee is onze regio meer dan ooit het land van de Flandriens. Vlaanderen is gekend als de regio waar alle fietsers hun gading vinden. Er was in de media dan ook terecht aandacht voor de honderden fietsroutes en -netwerken die doorheen onze prachtige polders en natuur leiden. Het fietsen en zeker het wielertoerisme behoren tot het Vlaamse DNA.

In september 2021 komt het wereldkampioenschap (WK) wielrennen naar Vlaanderen. We weten nu al dat dit een Vlaamse hoogdag wordt. Dit evenement wordt in de schoot van Toerisme Vlaanderen door Event Flanders gecoördineerd, maar het gaat om een samenwerking met het Departement Buitenlandse Zaken en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Minister, tijdens de beleids- en begrotingstoelichting inzake toerisme hebt u het volgende verklaard: “Om Vlaanderen als koersbestemming beter bekend te maken, focussen we in 2021 op het WK wielrennen op de weg en het WK veldrijden. Daarnaast willen we voor de amateurwielrenner een ‘virtueel Vlaanderen’-parcours creëren, zodat men van thuis uit, gelijk waar in de wereld, op de smarttrainer de Vlaamse hellingen kan beleven. Uiteraard blijven we de eigen kanalen van ‘Cycling in Flanders’ gebruiken om de koersgemeenschap te blijven inspireren en te laten groeien. Hiervoor wordt sterk ingezet op mediapartnerships.”

Mevrouw Brouwers vroeg u begin januari 2021 om een stand van zaken met betrekking tot de verschillende verhaallijnen in de beleidsnota.

Minister, u hebt toen laten weten dat de oefening werd gefinaliseerd en dat het iets te vroeg was om te zeggen welke instrumenten voor de mogelijke verhaallijnen zouden worden ingezet. U hebt ons toen wel verzekerd dat snel keuzes zouden worden gemaakt. Wat concreet het WK wielrennen, dat binnen de verhaallijn met betrekking tot de internationale acties past, komt alles wel heel dichtbij.

Wat mogen we van Toerisme Vlaanderen verwachten met betrekking tot het WK wielrennen in september 2021? Waarom is er nu nog maar weinig informatie over het WK wielrennen te vinden? Wanneer zal deze informatie komen?

Minister Demir heeft het woord.

Minister Zuhal Demir

Voorzitter, alle partners beslissen over de internationale communicatie- en activatiestrategie en voeren ze ook uit. Dit zijn het lokaal organisatiecomité, de UCI, Toerisme Vlaanderen en de vier gaststeden, met name Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven.

Toerisme Vlaanderen heeft in verband met de uitwerking van de campagne vier doelstellingen vooropgesteld, namelijk buitenlandse bezoekers aantrekken voor het evenement, overtuigen langer te blijven om de bestemming te bezoeken, overtuigen om terug te komen en Vlaanderen als wielerbestemming leren kennen. Dit is uiteraard afhankelijk van eventuele COVID-19-restricties. Momenteel wordt de laatste hand aan deze strategie gelegd. De juiste instrumenten, kanalen en activiteiten worden de komende weken vastgelegd. Wat de doelgroep betreft, richten we ons momenteel op internationale wielerfanatici en -liefhebbers.

Het evenement is reeds in september 2020 gelanceerd, maar de communicatie verloopt in fases. Tijdens de eerste communicatiefase, van september 2020 tot en met februari 2021, is het evenement aangekondigd, is de vrijwilligerscampagne gelanceerd en is de campagne met betrekking tot de honderdste verjaardag van het WK gelanceerd. De website is operationeel en de campagne op sociale media is gestart. De komende maanden zal de communicatie uiteraard worden uitgebreid en aan de voorjaarsklassiekers worden gekoppeld, met een verdere focus op de honderdste verjaardag van het WK, op Vlaanderen als wielerbestemming en op de lancering van de activatiecampagne. Er wordt tevens rekening gehouden met de COVID-19-restricties. Bepaalde activiteiten in het voortraject zullen immers enkele maanden worden uitgesteld. De roadshows, bijvoorbeeld, zullen in de zomer in plaats van in het voorjaar van dit jaar starten.

Mevrouw Fournier heeft het woord.

Minister, ik dank u voor uw antwoord. We weten natuurlijk niet in welke samenleving we in september 2021 zullen leven. Zal er nog een pandemie zijn? In welke mate zal de pandemie ons leven nog beïnvloeden? Zullen we in september 2021 al buitenlandse toeristen mogen ontvangen? Zal op alle evenementen publiek aanwezig mogen zijn? Iedereen weet dat de voorjaarsklassiekers momenteel niet toegankelijk zijn voor publiek. Dat zijn allemaal vragen die we, jammer genoeg, nog niet kunnen beantwoorden. In die zin snap ik wel dat u antwoordt dat de campagnes naar iets later in het jaar worden uitgesteld. Zo kunnen we maximaal rekening met de COVID-19-maatregelen houden. Laat ons hopen dat we vanaf de zomer weer een beetje naar een normaal leven kunnen gaan en dat we in het kader van het WK wielrennen Vlaanderen weer volop als mooie fietsregio kunnen promoten.

U wilt de regio uitstraling geven en internationaal uitblinken. Ik ben er zeker van dat dit met de organisatie van het WK wel zal lukken. Het is een fantastisch evenement dat de Flandrien in ieder van ons naar boven haalt. Ik dank u voor het antwoord en we kijken hoopvol uit naar september 2021. Hopelijk mogen we met zijn allen de koers komen toejuichen en met zijn allen aanwezig zijn in West-Vlaanderen of in Antwerpen.

De heer Tommelein heeft het woord.

Voorzitter, als ervaringsdeskundige wil ik zeggen dat we ongeveer een maand geleden hetzelfde hebben meegemaakt met betrekking tot het WK veldrijden. Jammer genoeg is na lang aarzelen, alles bekijken, alles afwegen en de pandemie volgen pas eind november 2020 beslist er een WK zonder publiek van te maken. Dat brengt weer een aantal belangrijke beslissingen met zich mee, omdat er natuurlijk een verdienmodel met publiek is. Als het niet kan doorgaan, is dat er niet. Het enige wat ik hier wil zeggen, is dat ik van ganser harte hoop dat mijn collega’s in Knokke-Heist en Antwerpen, in tegenstelling tot het WK veldrijden, dat trouwens een prachtige wedstrijd met prachtige beelden werd, wel van een WK met publiek zullen kunnen genieten. Als het even kan, wil ik daarbij aanwezig zijn.

Mijnheer Tommelein, het is altijd leuker met publiek.

Minister Demir heeft het woord.

Minister Zuhal Demir

Mijnheer Tommelein, ik hoop natuurlijk dat er publiek aanwezig kan zijn. We zijn in elk geval voorbereid. Veel zal afhangen van de vraag hoe de vaccinaties in dit land en in Vlaanderen zullen verlopen.

De vraag om uitleg is afgehandeld.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.