U bent hier

Plenaire vergadering

dinsdag 18 december 2012, 9.02u

Onderzoek van de geloofsbrieven en eedaflegging
De voorzitter

Dames en heren, bij brief van 11 december 2012 heeft de heer Tom Dehaene met ingang van 13 december 2012 ontslag genomen als Vlaams volksvertegenwoordiger.

De opvolger die in aanmerking komt om de heer Tom Dehaene te vervangen, is mevrouw Els Van Hoof. Bij brief van 12 december 2012 verzaakt mevrouw Els Van Hoof aan haar mandaat van eerste opvolger.

De opvolger die in aanmerking komt om mevrouw Els Van Hoof te vervangen, is de heer Peter Van Rompuy.

De geloofsbrieven van de heer Peter Van Rompuy werden reeds goedgekeurd in de plenaire vergadering van 30 juni 2009. Het administratieve onderzoek heeft uitgewezen dat sindsdien geen wijziging is opgetreden in de vervulling van de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

Vraagt hierover iemand het woord? (Neen)

Mag ik aannemen dat het Vlaams Parlement het eenparig eens is met de conclusies van het administratief onderzoek? (Instemming)

Ik roep de heer Peter Van Rompuy uit tot Vlaams volksvertegenwoordiger en nodig hem uit aan het spreekgestoelte de grondwettelijke eed af te leggen, die luidt als volgt: “Ik zweer de Grondwet na te leven.”

– De heer Peter Van Rompuy legt de grondwettelijke eed af.

Mijnheer Van Rompuy, namens alle collega’s heet ik u van harte welkom in het Vlaams Parlement. (Applaus)

U verkiest het Vlaams Parlement boven de Senaat, en dat kan ons alleen maar verheugen. In ieder geval proficiat.

Als we de naam ‘Van Rompuy’ in het vervolg uitspreken, zullen we er altijd de voornaam bij moeten vermelden. Anders gaan er misverstanden ontstaan. Ik weet echter nu al welke naam ik het meest zal moeten uitspreken, als u me begrijpt. (Gelach)

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.