U bent hier

De voorzitter

Dames en heren, we gaan voort waar we gebleven waren, namelijk met de samengevoegde actuele vragen van de heer Van Hauthem en de heer Demesmaeker.

De heer Demesmaeker heeft het woord.

Mark Demesmaeker

Voorzitter, ik wist niet dat er hier ook een alarmbelprocedure bestond. Dat zal met het vuur van mijn betoog te maken hebben.

Ik sluit aan bij de bijkomende opmerkingen van minister Bourgeois en de heer Van Hauthem. Tot mevrouw De Vits en de heer Van Der Taelen, die er nu even niet meer is, zeg ik het volgende: de beslissing om niet deel te nemen aan de organisatie van de verkiezingen is een beslissing van de colleges, niet van CD&V-burgemeesters. In die colleges zitten niet alleen CD&V’ers. In mijn eigen gemeente, Halle, drongen sp.a en ook Groen! erop aan dat dit zou worden geagendeerd voor de volgende gemeenteraad. Zij maken bij ons deel uit van de oppositie, maar zij willen dit, bij wijze van politiek signaal, mee ondersteunen vanuit de gemeenteraad. Mevrouw De Vits, lokaal hebt u wel een aantal Vlaamse uithangborden, maar hier hangt u een ander verhaal op. Ik hoop dat heel veel mensen daar nota van hebben genomen. Het sterkste is de resolutie van 2004, die toen getrokken werd door Eric Van Rompuy maar mee ingediend was door Leo Peeters van sp.a en Eloi Glorieux van Groen! U kunt nu zeggen dat u die resolutie niet mee hebt ingediend en goedgekeurd; dat is juist maar, mevrouw De Vits, ik heb ook niet de Belgische Grondwet mee goedgekeurd. (Applaus bij de N-VA)

De voorzitter

Het incident is gesloten.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is geopend met een beperkt aantal plaatsen. Bezoekers die een plenaire vergadering willen bijwonen, sturen een mailtje naar 
onthaal@vlaamsparlement.be met daarin naam en geboortedatum.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.