U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 16 februari 2005, 14.31u

van Jan Peumans aan minister Fientje Moerman
150 (2004-2005)
De voorzitter

Aan de orde is de actuele vraag van de heer Peumans tot mevrouw Moerman, vice-minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel, over de toekomst van de automobielsector in Vlaanderen.

Jan Peumans

De jongste dagen zijn er alarmerende berichten over de Vlaamse automobielsector. Niet alleen spreekt men van bijkomende investeringen, die voorheen nogal eens gepaard gingen met afdankingen, maar vier general managers wijzen erop dat de hoge loonkosten multinationals ertoe zullen aanzetten om te verhuizen naar lageloonlanden. Ook Agoria zegt dat de situatie niet zo positief is.

Hoe zal de minister op korte termijn op die alarmseinen reageren? Wat zijn de mogelijkheden van de Vlaamse Regering? Het is immers de federale regering die verantwoordelijk is voor de CAO met een loonsverhoging van 4,9 procent.

Minister Fientje Moerman

De pers meldde op 14 februari dat Volkswagen massaal in Vorst, waar negentig procent van de werknemers Vlamingen zijn, gaat investeren. Ook het nieuwe model van Opel Astra zal in Vlaanderen vervaardigd worden.

Toch vestigt u terecht de aandacht op de inzet van het behoud van de automobielsector in Vlaanderen. Er werken immers 22.000 werknemers bij de vijf autoconstructeurs en 20.000 bij de toeleveringsbedrijven. De directe en indirecte werkgelegenheid samen bedraagt 100.000 banen. De sector zorgt voor 14 procent van de Vlaamse export. Binnenkort wordt bovendien beslist waar wordt geïnvesteerd in de productie van nieuwe modellen.

Ik heb niet gewacht op de noodkreet van de sector om in actie te komen. Op 18 oktober 2004 nodigde ik de CEO's uit de automobielassemblage uit voor een rondetafelgesprek, samen met Agoria, vertegenwoordigers van de verschillende regeringen en de vakbonden. Er werd overeengekomen om werkgroepen op te richten over de loonkosten, de overige ondernemingskosten, innovatie en logistiek. Zij vergaderden samen al acht keer. Mijn diensten bereiden een omvattend verslag met aanbevelingen voor. De beslissingen inzake loononderhandelingen in Duitsland vallen eind februari. Op dat moment zullen wij dus weten welke kloof wij te overbruggen hebben om in aanmerking te komen voor de productie van die modellen. Daarom zullen wij ons eindrapport in maart voorleggen.

De voorzitter

Het incident is gesloten.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.