U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 13 oktober 1999, 14.37u

van Erik Matthijs aan minister Patrick Dewael
15 (1999-2000)
De voorzitter

Aan de orde is de actuele vraag van de heer Matthijs tot de heer Dewael, minister-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Buitenlands Beleid en Europese Aangelegenheden, over de doorstor-ting van de aanvullende personenbelasting

Erik Matthijs

In de nieuwsbrief van de Vlaams Vereniging voor Steden en Gemeenten las ik dat er bij de doorstorting van de aanvullende personenbelasting nog voor ongeveer 10 miljard frank achterstallen zijn. Deze achterstallen worden veroorzaakt door het manuele verdeelsysteem. Op deze manier zal het nog jaren duren voor de achterstallen weggewerkt zijn. Deze middelen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeenten.

Het Vlaams regeerakkoord pleit voor een goede verhouding tussen steden en gemeenten en de Vlaamse regering. De steden en gemeenten hadden dit probleem gesignaleerd aan de onderhandelaars over een federaal regeerakkoord, maar in het uiteindelijke document is hierover niets te vinden. Zal de minister-president contact nemen met zijn federale collega om dit probleem te bekijken en de liquiditeiten van de gemeenten veilig te stellen

Minister-president Patrick Dewael

Dit behoort echter niet tot de Vlaamse bevoegdheden, maar ik zal tijdens de eerstkomende Interministeriële Conferentie voor Financiën de aandacht van mijn federale collega op dit probleem vestigen.

De voorzitter

Het incident is gesloten

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is geopend met een beperkt aantal plaatsen. Bezoekers die een plenaire vergadering willen bijwonen, sturen een mailtje naar 
onthaal@vlaamsparlement.be met daarin naam en geboortedatum.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.