U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 28 mei 2003, 14.26u

van Jan Van Duppen aan minister Dirk Van Mechelen
199 (2002-2003)
De voorzitter

Aan de orde is de actuele vraag van de heer Van Duppen tot de heer Van Mechelen, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Innovatie, Media en Ruimtelijke Ordening, over de toegankelijkheid voor de burgers van de webstek vrtnieuws.net.

Jan Van Duppen

Vorige week heeft de VRT zijn succesrijke verkeizingswebsite omgevormd tot vrtnieuws.net. Helaas hebben enkel gebruikers van Microsoft-software en ADSL-abonnees van Belgacom-Skynet volledige toegang tot deze site.

De VRT heeft inmiddels beloofd voor de nodige aanpassingen te zorgen omdat deze toestand niet kan volgens de beheersovereenkomst. Voorts is deze website gelinkt aan een commerciële site : Skynet.

Blinden maken meer en meer gebruik van het internet om aan informatie te komen. Precies daarom moeten alle blinden in staat zijn om gebruik te maken van vrtnieuws.net.

Wat zal minister Van Mechelen daaraan doen? Welke toekomstvisie verdedigt hij?

Minister Dirk Van Mechelen

Sedert oktober vorig jaar onderhandelt de VRT met Belgacom en Telenet over dit dossier. Op 13 mei liet Telenet echter weten dat het om financiële en technische redenen niet in staat is samen te werken. Omdat ik de mening van de heer Van Duppen deel, bemiddel ik sedertdien tussen de VRT en Telenet. Ondertussen is duidelijk geworden dat Telenet binnenkort toch zal meewerken.

Ondertussen levert de VRT inspanningen om zijn website ook toegankelijk te maken voor Apple-gebruikers. Overigens werken de VRT, de VUB en Imec samen aan een open standaard zodat iedereen toegang krijgt tot de site ongeacht de gebruikte software. Nu al zijn enkele Japanse bedrijven geïnteresseerd in deze toepassing.

Jan Van Duppen

Het economische en ideologische belang van deze open standaard kan niet genoeg benadrukt worden.

De voorzitter

Het incident is gesloten.

  • De vergadering wordt geschorst om 15.28 uur.
  • De vergadering wordt hervat om 15.50 uur.
Aanpassing van de rechtspositieregeling van de medewerkers van de voorzitter, van de leden van het Uitgebreid Bureau, van de fracties en van de Vlaamse volksvertegenwoordigers

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. De publiekstribune is gesloten.

zullen de commissiewerkzaamheden voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. De publiekstribune is gesloten.

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.