U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 6 november 2002, 14.00u

van Margriet Hermans aan minister Renaat Landuyt
28 (2002-2003)
De voorzitter

Controle werkonwillige werklozen

De voorzitter : Aan de orde is de actuele vraag van mevrouw Hermans tot de heer Landuyt, Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, over de controle op werkonwillige werklozen.

Margriet Hermans

Het OESO-rapport wijst ons land op tekortkomingen bij de controle van werkonwillige werklozen. De RVA bevestigt die conclusie en verwijt de gewestelijke bemiddelingsorganisaties te weinig dossiers door te verwijzen. In hoeverre zal de minister rekening houden met de bevindingen van het rapport? Hoe zal hij samenwerken met zijn federale collega's?

Minister Renaat Landuyt

Wij investeren in begeleiding en hebben er belang bij om werkonwilligen te bestraffen. Door een wetswijziging zijn de sancties trouwens meer gevarieerd. Vorig jaar verwezen wij meer dan 7.000 mensen door voor bijkomende controles. In Wallonië waren dat er minder dan 1.000. Dit jaar hebben we al meer dan 5.000 dossiers overgedragen. Als de RVA meer wil controleren, kan hij alle officiële gegevens krijgen. In Vlaanderen zijn er echter niet veel werkonwilligen.

Het is meer dan een jaar geleden dat er overlegd is tussen de verschillende administratieve niveaus. Daarom is het nodig dat er een interministeriële conferentie van de ministers van werkgelegenheid komt. Zo kunnen een aantal misverstanden rechtgezet worden.

Margriet Hermans

De RVA bevestigt de conclusies van de OESO. Wat zal de minister doen?

Minister Renaat Landuyt

De Vlaamse regering is het niet eens met een aantal uitgangspunten van het OESO-rapport.

De voorzitter

Het incident is gesloten.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.