U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 6 maart 2002, 14.00u

De voorzitter

Aan de orde is de actuele vraag van de heer Swennen tot mevrouw Vogels, Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, over het aanbieden van een aanvullende verzekering op de zorgverzekering

Guy Swennen

Een ziekenfonds zal bovenop de zorgverzekering een zorgverzekering-plus aanbieden maar mensen ouder dan 70 jaar of hulpbehoevenden kunnen niet aansluiten. Jonge mensen zullen een lage premie betalen, ouderen moeten tot 650 euro per jaar bijdragen.

Wij hebben steeds gesteld dat risicoselectie moet vermeden worden. Is deze nieuwe verzekering in strijd met de bepalingen over de koppelverkoop? Hoe staat de minister tegenover deze nieuwe ontwikkeling? Hoe zal zij vermijden dat deze zorgverkering-plus de uitbouw van de zorgverzekering bezwaart?

Minister Mieke Vogels

Niet de zorgkas maar het ziekenfonds biedt de aanvullende verzekering aan en dus is artikel 15 over de koppelverkoop van het decreet niet van toepassing en kan ik niet optreden. De enige uitweg is dat het federale controlecomité van de mutualiteiten oordeelt dat deze zorgverzekering-plus ingaat tegen de geest van het decreet.

Ik hoop dat het Nationale Intermutualistisch College een aantal afspraken maakt over extralegale verzekeringen die de beginselen van solidariteit aantasten. We hebben een patent genomen op het logo van de Vlaamse zorgverzekering, maar denken eraan om ook de term zorgverzekering zelf beter te beschermen tegen gebruik door andere diensten.

Guy Swennen

In de ogen van de bevolking maakt het weinig verschil of de zorgkas van de mutualiteit of de mutualiteit zelf een dienst aanbiedt. Wat is nu precies gepatenteerd? De minister heeft niet geantwoord op de vraag of deze evolutie de uitbouw van de zorgverzekering ondermijnt.

Minister Mieke Vogels

Ik heb geen glazen bol maar denk niet dat de leden zullen veranderen van zorgkas omwille van de aanvullende dienstverlening. Het logo is gepatenteerd, de term zorgverzekering moet beter beschermd worden.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is toegankelijk.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.