U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 14 november 2001, 14.00u

van Dirk Holemans aan minister Steve Stevaert
55 (2001-2002)
De voorzitter

Aan de orde is de actuele vraag van de heer Holemans tot de heer Stevaert, minister vice-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie, over de verkeersveiligheid op stedelijke gewestwegen.

Dirk Holemans

Na de recente verkeersongelukken heeft het stadsbestuur van Gent besloten een noodplan verkeersveiligheid op te stellen. Omdat het nog even zal duren vooraleer de voorgestelde en goedgekeurde structurele maatregelen gerealiseerd zijn, wordt een aantal tijdelijke ingrepen voorgesteld. Zo worden de rijvakken op de Gasmeterlaan tijdelijk versmald. Is het mogelijk om in heel Vlaanderen tijdelijke maatregelen in te voeren?

Minister Steve Stevaert

In afwachting van duurzame structurele ingrepen, zijn tijdelijke maatregelen zeker toegestaan. Tijdens deze kabinetsperiode wordt liefst 70 miljard frank extra besteed aan mobiliteit. Het grootste deel van dat bedrag wordt gebruikt ter verbetering van de verkeersveiligheid. Een goede infrastructuur is absoluut nodig, maar lang geen garantie. Niet de wegen zijn fout, wel de automobilisten.

Wie in Nederland 120 kilometer per uur rijdt, rijdt iedereen voorbij. Wie in België 120 kilometer per uur rijdt, wordt door iedereen ingehaald. Het is toch niet omdat 95 procent van de automobilisten zich niet aan de snelheidsbeperkingen houden, dat we de minimumsnelheid moeten verhogen.

Een zestigtal steden en gemeenten hebben de Vlaamse overheid gevraagd een onbemande camera te installeren. Wij kunnen er jaarlijks honderd plaatsen. Voorwaarde is wel dat het parket de overtredingen ook opvolgt. Dat is volgens mij de beste snelheidsbegrenzer. Die zit trouwens in het hoofd van de mensen en kan in werking gesteld worden met camera's en pv's.

Tijdelijke en structurele infrastructuuringrepen gecombineerd met een gepast ingrijpen van het parket zal het aantal verkeersslachtoffers doen verminderen.

Dirk Holemans

De inrichting van de weg nodigt soms uit tot overdreven snelheid. Ik ben verheugd dat noodmaatregelen mogelijk zijn en hoop dat de onbemande camera's op goede plaatsen komen.

Minister Steve Stevaert

De overheid kan inderdaad in gebreke zijn maar dat is geen excuus om te snel of onaangepast te rijden.

De voorzitter

Het incident is gesloten.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is toegankelijk.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.