U bent hier

Plenaire vergadering

woensdag 14 november 2001, 14.00u

van Isabel Vertriest aan minister Patrick Dewael, beantwoord door minister Paul Van Grembergen
54 (2001-2002)
De voorzitter

Aan de orde is de actuele vraag van mevrouw Vertriest tot de heer Dewael, minister-president van de Vlaamse regering, over de aspecten milieu en duurzame ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten.

Minister Van Grembergen zal op deze actuele vraag antwoorden.

Isabel Vertriest

Eind deze maand buigt de Europese ministerraad voor de Interne Markt zich over een voorstel van de Europese Commissie om de regeling over de overheidsopdrachten te hervormen. Als de voorgestelde richtijnen worden goedgekeurd, mag de Vlaamse regering niet langer rekening houden met de aspecten milieu en duurzame ontwikkeling bij het toekennen van overheidsopdrachten. Wat zal de Vlaamse regering doen om die criteria te behouden?

Minister Paul Van Grembergen

Hoe beperkend de Europese richtlijn inzake selectiecriteria ook is, rekening houden met milieu- en omgevingsfactoren blijft toegestaan. De Europese richtlijn inzake gunningscriteria daarentegen daarentegen kan heel ruim manier geïnterpreteerd worden. Bovendien wordt het belang van milieukwaliteit in de richtlijn 2001-274 sterk benadrukt.

We zullen rekening houden met uw bekommernissen tijdens de onderhandelingen, maar de toestand is niet zo negatief als u denkt.

Isabel Vertriest

U overtuigt me niet helemaal. Uit wat ik hoor wordt het ook voor de lokale besturen moeilijk om in hun aankoopbeleid bijvoorbeeld rekening te houden met het productieproces.

Minister Paul Van Grembergen

Ik zal rekening houden met uw opmerkingen.

De voorzitter

Het incident is gesloten.

van Patrick Hostekint aan minister Patrick Dewael, beantwoord door minister Paul Van Grembergen
53 (2001-2002)
van Dirk Holemans aan minister Steve Stevaert
55 (2001-2002)

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is toegankelijk.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.