U bent hier

Voorstel tot spoedbehandeling

Dames en heren, vanmiddag heeft de heer Chris Janssens bij motie van orde een voorstel tot spoedbehandeling gedaan van het voorstel van resolutie van Johan Deckmyn, Carmen Ryheul, Kristof Slagmulder, Filip Dewinter en Chris Janssens over de veroordeling van de vernietiging van cultureel erfgoed in Artsakh.

De heer Deckmyn heeft het woord.

Voorzitter, terwijl we vandaag al heel wat besprekingen hebben gehouden, is er sprake van de vernietiging van cultureel erfgoed in Artsakh. Elke dag die voorbijgaat, is er een te veel. Dat alleen is al een argument om dit voorstel van resolutie vandaag bij hoogdringendheid te behandelen en om Artsakh, beter bekend als Nagorno-Karabach, te steunen in hun strijd voor het behoud van hun identiteit. Daarom willen we dit koppelen aan de bespreking van het tweede voorstel van resolutie over de erkenning van de onafhankelijke republiek Artsakh.

Collega’s, vandaag nog zullen verschillende collega's via Messenger of andere berichtgeving de publieke beschuldiging hebben gezien aan het adres van Azerbeidzjan voor de onthoofding van een oude man door het leger van Azerbeidzjan. Overal in Vlaanderen zijn er protesten tegen het absurde geweld tegen Armeniërs.

De spoed is duidelijk.

Ik heb hier een voorbeeld bij me van pamfletten die overal in Vlaanderen worden verdeeld en waarin men oproept om er via de erkenning van de staat Nagorno-Karabach voor te zorgen dat het geweld wordt gestopt.

De heer Vanlouwe heeft het woord, maar enkel over de spoed. U moet niet beginnen met uw geschiedenisles.

Dat zou ik niet doen, voorzitter. De situatie is inderdaad bijzonder schrijnend. Ik denk dat de twee voorstellen van resolutie van het Vlaams Belang beter een grondig debat kunnen krijgen in de commissie. Recent was er ook een debat, onder meer over de bedreiging van het religieus en cultureel erfgoed waarin de minister-president een standpunt heeft ingenomen. Ik hoop dat dit ten gronde kan worden besproken in de commissie Buitenlands Beleid.

Vraagt nog iemand het woord? (Neen)

Dan stemmen we nu bij zitten en opstaan over het voorstel tot spoedbehandeling.

De volksvertegenwoordigers die het voorstel tot spoedbehandeling wensen aan te nemen, drukken op ‘Ik sta op’.

De volksvertegenwoordigers die het voorstel tot spoedbehandeling niet wensen aan te nemen, drukken op ‘Ik blijf zitten’.

Het voorstel tot spoedbehandeling is niet aangenomen. Derhalve blijft het voorstel van resolutie van Johan Deckmyn, Carmen Ryheul, Kristof Slagmulder, Filip Dewinter en Chris Janssens over de veroordeling van de vernietiging van cultureel erfgoed in Artsakh naar de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme verwezen.

Het incident is gesloten.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.