U bent hier

Plenaire vergadering

maandag 23 september 2019, 14.02u

Voorzitter
Opening van de vergadering

Dames en heren, de vergadering is geopend.

Ik heet u allen van harte welkom bij de opening van het parlementaire jaar. Het is een grote eer voor mij om voor de tweede keer reeds, op nauwelijks twee maanden tijd trouwens, het Vlaams Parlement te mogen openen als voorzitter. Wees gerust: dat is slechts tijdelijk. Ook deze vergadering zal, bij gebrek aan een regering – Wallonië en Brussel zijn ons helaas voor geweest, zoals u weet – bijzonder kort zijn.

Hoewel de kiezer op 26 mei bij de verkiezingen een duidelijk democratisch signaal heeft gegeven, blijkt dat niet door iedereen even goed te zijn begrepen. Een signaal dat spijtig genoeg overigens genegeerd dreigt te worden, als ik de regeringsvorming als observator gadesla. Vlaanderen heeft niettemin, denk ik – en dat denken we allemaal als Vlaams volksvertegenwoordiger – recht op een democratisch bestuur – parlement én regering – dat rekening houdt, binnen een redelijke termijn, met de verzuchtingen en vooral met de uitslag van de verkiezingen, waar de Vlamingen uiteindelijk hun mening kenbaar hebben gemaakt.

Vergadering bijwonen

De plenaire vergadering en de commissievergaderingen zijn in principe openbaar, tenzij anders vermeld. 

U wil een vergadering bijwonen? Dat kan! U kunt zich gewoon aanmelden bij de bezoekersingang (Leuvenseweg 86, 1000 Brussel).

Zolang er zitplaatsen vrij zijn, worden toehoorders binnengelaten. Zitplaatsen kunnen niet gereserveerd worden. Raadpleeg vooraf de agenda van de plenaire vergaderingen of de commissievergaderingen.

U kunt ook steeds de plenaire vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube. 

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.