U bent hier

Plenaire vergadering

zaterdag 13 juli 2019, 11.02u

Voorzitter
Toespraak van de voorzitter

Dames en heren, collega’s, ik neem plaats op deze stoel met gemengde gevoelens, maar een eer om uw voorzitter te mogen zijn is het zeker. Ik dank mijn partij, de N-VA, om mij deze uitzonderlijke functie toe te vertrouwen. Er zijn hier zeker collega’s met evenveel en meer verdiensten dan ik, die het minstens even goed zouden doen. Ik dank ook de collega’s van andere partijen die mij mee aanmoedigden en steunden om deze taak op te nemen. Het bevestigt, collega’s, dat er in de politiek wel degelijk banden kunnen worden gesmeed over grenzen tussen kleuren en ideologieën heen. Dat is trouwens de sterkte van ons parlement: dat wij, ook al zijn onze visies verschillend, toch telkens weer, of toch doorgaans, samen een oplossing vinden die gedragen is.

De voorbije dagen waren bijzonder slopend, en tonen nog eens aan hoe kwetsbaar wij allemaal zijn. Ook al is het misschien voor een korte periode, ik zal mijn uiterste best doen om zo goed mogelijk samen te werken met jullie allemaal, met de diverse fracties.

Ik ben hier als parlementslid wel eens scherp uit de hoek gekomen, maar ik besef uiteraard dat een voorzitter een andere rol heeft, die van bruggenbouwer, in het spoor van Jan Peumans. Hij is hier, geloof ik. (Gelach)

In het spoor van Jan Peumans is het mijn bedoeling om elk parlementslid, wars van partijgrenzen, correct te behandelen en zijn of haar ding te laten doen. Ik heb ook andere goede voornemens gemaakt, maar ik ben al direct in de fout gegaan. De meesten van jullie weten dat ik een bijzondere vorm van humor heb: cynisch, provocerend, er ver over soms, waardoor het in de ogen van sommigen eigenlijk helemaal geen humor meer is, maar gewoon choquerend. Zij hebben gelijk. Het kan kwetsend zijn, ook al is dat nooit zo bedoeld. Welnu, ik heb aan onze fractieleider, Matthias, plechtig beloofd dat ik me op dat gebied zal gedragen. Sorry voor dat kleine foutje van daarnet. (Gelach. Applaus)

Collega’s, maandag komt het Bureau samen, en daar zal ik horen wat jullie fracties van mij verwachten en kunnen we met elkaar afspreken wat we de komende weken gaan doen.

Verkiezing van de voorzitter
Motie van orde

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is geopend met een beperkt aantal plaatsen. Bezoekers die een plenaire vergadering willen bijwonen, sturen een mailtje naar 
onthaal@vlaamsparlement.be met daarin naam en geboortedatum.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.