U bent hier

De voorzitter

Bespreking

Dames en heren, aan de orde is het voorstel van resolutie van Andries Gryffroy, Robrecht Bothuyne, Willem-Frederik Schiltz, Elke Wouters, Valerie Taeldeman en Wilfried Vandaele betreffende het stimuleren van slimme en duurzame openbare verlichting in Vlaanderen.

De bespreking is geopend.

De heer Gryffroy heeft het woord.

We hebben in de commissie een tijdje gediscussieerd over openbare verlichting. We hebben ook heel interessante hoorzittingen gehad. We hebben zelfs moeten vaststellen dat tijdens de hoorzittingen zowel de distributienetbeheerders als Agoria, de leveranciers en alle stakeholders naast elkaar aan het praten waren. Een jaar later hebben we kunnen vaststellen dat ze ondertussen met elkaar aan het praten zijn om ervoor te zorgen dat onze openbare verlichting sneller kan ‘verled’ worden. Dit voorstel van resolutie gaat daarover. We vragen om de openbaredienstverplichtingen rond manuren en onderhoud eruit te halen en meer te werken met investeringsmethodieken, om de vijfjaarlijkse audit stringenter te maken en ook door ruimte te bieden aan duisternis.

We vragen ook om gemeenten de vrije keuze te laten: willen ze zelf investeren, willen ze werken met Light as a Service of willen ze werken via een distributienetbeheerder? Dat wordt dus ook duidelijk gemaakt. Ten slotte vragen we ook om te durven nagaan of bepaalde plaatsen niet onder- of oververlicht zijn.

De voorzitter

Vraagt nog iemand het woord? (Neen)

De bespreking is gesloten.

We zullen straks de hoofdelijke stemming over het voorstel van resolutie houden.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is geopend met een beperkt aantal plaatsen. Bezoekers die een plenaire vergadering willen bijwonen, sturen een mailtje naar 
onthaal@vlaamsparlement.be met daarin naam en geboortedatum.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.