Op de agenda

woensdag 24 april 2024, 14 uur

Actuele vragen

Tijdens de wekelijkse plenaire vragenronde kunnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers de Vlaamse Regering ondervragen over actuele maatschappelijke problemen.

Ondersteuning omgevingsverenigingen en -projecten – Ontwerp van decreet

De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in tot ondersteuning van omgevingsverenigingen en -projecten. Het decreet moet zorgen voor de rechtsgrond voor het toekennen van werkingssubsidies aan omgevingsverenigingen en voor het toekennen van projectsubsidies aan actoren voor omgevingsprojecten. Met het ontwerp wil de Vlaamse Regering enerzijds actoren stimuleren om bij te dragen aan het bevorderen van de omgevingskwaliteit via het beschermen, in stand houden of verbeteren van de leefmilieukwaliteit, de biodiversiteit of de landschappelijke/ruimtelijke kwaliteit en aan het bevorderen van de klimaatadaptatie en -mitigatie of van het circulaire gebruik van grondstoffen. Anderzijds wil het decreet het draagvlak voor omgevingsmaatregelen vergroten en de participatie bij omgevingsuitdagingen stimuleren. Daarnaast voorziet het ontwerp in de mogelijkheid om in functie van omgevingsdoelstellingen en beleidsprioriteiten, projectoproepen te lanceren en projectsubsidies toe te kennen. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.

Implementatie Kaderdecreet Vlaamse Handhaving – Ontwerp van decreet

Het Kaderdecreet van 14 juli 2023 over de handhaving van Vlaamse regelgeving (KVH) stelt een nieuw algemeen kader vast voor de handhaving van Vlaamse regelgeving, als een doorontwikkeling van het Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving (KBH) van 22 maart 2019. Het KBH was niet automatisch van toepassing op alle Vlaamse regelgeving, daarvoor waren decreten nodig. De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in tot implementatie van het kaderdecreet Vlaamse Handhaving in diverse Vlaamse regelgeving. Het gaat om een groep Vlaamse regelgeving uit de sectoren Omgeving, Economie en Toerisme. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.

Preventieve gezondheidsbeleid – Ontwerp van decreet 

De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid op een aantal punten te wijzigen. Zo creëert het ontwerp de mogelijkheid om ook andere besturen die het preventieve gezondheidsbeleid mee vormgeven, te subsidiëren. Het ontwerp van decreet biedt ook een decretale basis voor de gegevensverwerking in het kader van Vaccinnet, en voegt een bewaartermijn in voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van initiatieven met betrekking tot leefstijlfactoren. Er zijn ook wijzigingen met betrekking tot biotische factoren en fysische en chemische factoren. Het ontwerp bevat ook een nieuwe afdeling over initiatieven met betrekking tot gezondheidsimpact door klimaatverandering.  De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.

Oprichting Rode Kruis-Vlaanderen -  Ontwerp van decreet

In de praktijk worden de activiteiten van het Belgische Rode Kruis uitgeoefend door ‘gemeenschappen’ van het Belgische Rode Kruis die georganiseerd zijn per taalgemeenschap. Tot op heden opereert Rode Kruis-Vlaanderen dus als ‘gemeenschap’ van het Belgische Rode Kruis, zonder eigen rechtspersoonlijkheid. Dit zorgt voor discrepanties tussen wie beslist en wie verantwoordelijk is, en leidt tot een ingewikkelde structuur die soms verwarring veroorzaakt bij rechtszaken, bij giften of legaten, en dergelijke.  De Vlaamse Regering diende daarom een ontwerp van decreet in over de oprichting van Rode Kruis Vlaanderen als een opzichzelfstaande rechtspersoon. Het ontwerpdecreet bepaalt de opdrachten en de missie van Rode Kruis Vlaanderen, met regels over het bestuur en de bevoegdheden. Op die manier wordt de rol van het Rode Kruis Vlaanderen als 'Helper van de Overheid', zoals voorzien in de Verdragen van Genève, decretaal verankerd. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.

Verzameldecreet waterwetgeving – Ontwerp van decreet

De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in dat een aantal omgevingsgerelateerde regels moet wijzigen. Het gaat om regelgeving rond de beroepsprocedure tegen het verkrijgen of het weigeren van werken aan publieke grachten; voorwaarden voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen op of voor het verkavelen van gronden en de aanwezigheid van een aansluiting op openbare of de aanwezigheid van private zuiveringscapaciteit voor huishoudelijk afvalwater; het lokaal beleid rond hemelwater en droogte en het handhavingskader op de productie, controle en levering van water bestemd voor menselijke aanwending. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.

Wijziging regelgeving voor complexe projecten – Ontwerp van decreet

Het Vlaams Parlement keurde in 2014 het decreet Complexe Projecten goed om projecten met een groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch belang vlotter te kunnen realiseren. In 2021 werd de werking van dit decreet in een studie geëvalueerd. Op basis van die evaluatie diende de Vlaamse Regering een ontwerp van decreet in om het bestaande decreet op een aantal punten te verbeteren. Zo wordt het statuut van het voorkeursbesluit als ‘point of no return’ benadrukt en worden enkele verduidelijkingen aangebracht over het onderzoek van de milieueffecten. De Raad voor Vergunningsbetwistingen zal beroepen tegen een voorkeursbesluit bij voorrang en binnen een ordetermijn van zes maanden behandelen. Daarnaast worden nog enkele eerder technische correcties doorgevoerd. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.

Wijziging Materialendecreet inzake dringende verwijdering afvalstoffen – Ontwerp van decreet

De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in dat het Materialendecreet wil wijzigen. Het gaat om een kleine aanpassing die het de Vlaamse minister bevoegd voor leefmilieu mogelijk moet maken om in uitzonderlijke omstandigheden de onmiddellijke verwerking te kunnen bevelen van afvalstoffen in een inrichting. De mogelijkheid is voorzien omwille van heel specifieke omstandigheden waarin een bepaalde afvalstroom ontstaat die, indien niet tijdig verwerkt, een gevaar kan opleveren voor de (milieu)veiligheid, volksgezondheid of hygiëne. Het kan gaan om biologisch, chemisch en/of gevaarlijk afval dat ontstaat bij een calamiteit, een natuurramp, of een inbeslagname, zoals bij de recente problematiek rond in beslag genomen drugs. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.

Nederlands-Vlaamse Gebarentaal in basisonderwijs - Ontwerp van decreet

De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om een taalafdeling Nederlands-Vlaamse Gebarentaal in te voeren in het gewoon basisonderwijs. In deze taalafdeling zullen kinderen die doof of slechthorend zijn en kinderen die dit wensen, les krijgen in Vlaamse Gebarentaal en het Nederlands. Zo krijgt de Vlaamse Gebarentaal een volwaardige plaats binnen het onderwijs. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.

Wijziging Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen - Voorstel van decreet

Op 22 oktober 2021 keurde het Vlaams Parlement het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen goed. Dat voerde een nieuw en duidelijk kader in voor de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen en voor de verplichtingen waaraan besturen van de eredienst als openbare instelling moeten voldoen. Tegen dit decreet werd een vernietigingsberoep bij het Grondwettelijk Hof ingesteld. Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat twee erkenningscriteria strijdig zijn met de Grondwet en het EVRM. Leden van de meerderheidsfracties dienden een voorstel van wijzigingsdecreet in om tegemoet te komen aan de opmerkingen van het Grondwettelijk Hof. Daarnaast worden met dit voorstel van decreet een aantal nieuwe bepalingen ingevoerd. De plenaire vergadering bespreekt het voorstel van decreet en houdt de eindstemming.

Opleiding basisverpleegkunde – Voorstel van decreet

Basisverpleegkundigen zijn onmisbaar in het Vlaamse zorglandschap. Door opmerkingen vanuit Europa bij de hbo5-opleiding Verpleegkunde was er onzekerheid over ontstaan, met als gevolg minder instroom en op termijn mogelijk zelfs een de facto-opheffing van de opleiding. Om tegemoet te komen aan de opmerkingen van Europa en het profiel van de basisverpleegkundige te kunnen behouden, werd op federaal niveau eerst de wet betreffende de uitoefening van gezondheidsberoepen (WUG) aangepast, om daar het profiel van basisverpleegkundige in te verankeren. Nadien keurde het Vlaams Parlement een decreet goed om de naam van de opleiding te wijzigen naar Basisverpleegkunde, een graduaatsopleiding, en ook enkele overgangsbepalingen vast te leggen voor het schooljaar 2023-2024, in afwachting van een definitieve decretale verankering van de opleiding. Dat laatste is wat de indieners nastreven met het voorliggende voorstel. De plenaire vergadering bespreekt het voorstel van decreet en houdt de eindstemming.

Opstellen consultancyregister Vlaamse overheid – Voorstel van resolutie

Tijdens het voorjaar van 2023 kwamen de consultancyopdrachten van de Vlaamse overheid in het brandpunt van de parlementaire controle, wat leidde tot de goedkeuring van een motie tot onderzoek door het Rekenhof tijdens de plenaire vergadering van 21 juni 2023.  Het verslag van het Rekenhof werd besproken in de Commissie voor Financiën en Begroting op 26 maart 2024.  Tot besluit ervan dienden leden van meerderheid en oppositie gezamenlijk een voorstel van resolutie in waarin ze de Vlaamse Regering oproepen om een publiek toegankelijk register van de consultancyopdrachten op te stellen dat op structurele en periodieke wijze transparantie biedt over de consultancyuitgaven van de Vlaamse overheid.  De plenaire vergadering bespreekt het voorstel van resolutie en houdt de eindstemming.

Bekijk de volledige agenda

Recente vergaderingen

17 april 2024 14 uur - Koepel

Plenaire vergadering

Volgende zaken werden besproken tijdens deze vergadering: Actuele vragen, Vrijwillige gemeentefusies – Ontwerpen van decreet, Wijziging decreet Jeugddelinquentierecht – Ontwerp van decreet, Wijziging decreten Kinderopvang en Buitenschoolse Opvang – Ontwerp van decreet, Buurtdiensten en -banen – Ontwerp van decreet, Verzameldecreet Onderwijs XXXIV  - Ontwerp van decreet, Activering leefloongerechtigden via verplichte inschrijving bij VDAB...

27 maart 2024 14 uur - Koepel

Plenaire vergadering

Volgende zaken werden besproken tijdens deze vergadering: Actuele vragen, Instemming met luchtvervoersovereenkomsten – Ontwerpen van decreet, Instemming met Saint-Denisverdrag inzake veiligheid, beveiliging en gastvrijheid bij voetbalwedstrijden en andere sportevenementen – Ontwerp van decreet, Wijziging decreet Lokaal Cultuurbeleid en subsidiedecreten sociaal-cultureel volwassenenwerk en kernorganisaties om de digitale transformatie van de c...

20 maart 2024 14 uur - Koepel

Plenaire vergadering

Volgende zaken werden besproken tijdens deze vergadering: Actuele vragen, Preventie gewelddadige radicalisering, extremisme, terrorisme en schadelijke polarisatie – Ontwerp van decreet, Wijziging Gelijkekansendecreet – Ontwerp van decreet, Ondersteuning sociale economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen - Ontwerp van decreet, Actualisering Codex Hoger Onderwijs - Ontwerp van decreet

Bekijk alle afgelopen vergaderingen

Wie zit waar in het Vlaams Parlement?

Onafhankelijke
Scroll naar boven