U bent hier

Interlandelijke adoptie

illustratieve foto interlandelijke adoptiekalender icoon   Januari - April 2016

Icoon Thema   Welzijn en Gezin
 

Interlandelijke adoptie kon het volledige zittingsjaar op de aandacht van de commissie Welzijn rekenen. Naast een reeks vragen om uitleg, is in februari 2016 een conceptnota over het thema toegelicht. Van begin maart tot eind april vonden vier hoorzittingen plaats over deze conceptnota.

Verwant met dit onderwerp was het thema van de binnenlandse adoptie, dat in het vorige zittingsjaar aan bod is gekomen. Als bijzonder moment in verband met dit thema organiseerde het Vlaams Parlemnet op 24 november 2015 de plechtige ondertekening en voorstelling van een excuusbrief aan de slachtoffers van gedwongen adoptie.

 

Lees en herbekijk

Vragen om uitleg:

Conceptnota Interlandelijke adoptie

 • Lees de tekst van de conceptnota (pdf)
 • Herbekijk de hoorzittingen over de conceptnota
  • Vergadering van 2 maart met  Ariane Van den Berghe, Vlaams Adoptieambtenaar;  Sarah Quintens en Greet Pauwels, Vereniging voor Adoptiekind en Gezin vzw;  Inge Demol, directeur, Steunpunt Adoptie;  Erika Van Beek, coördinator, Christine Gonnissen, bestuurslid, en Gabriella Jennes, bestuurslid, Ray of Hope; Ann Loos, coördinator, FIAC-Horizon
  • Vergadering van 9 maart, met Marleen Grauls, diensthoofd Federale Centrale Adoptieautoriteit;  Katrien Vanleirberghe, beleidsmedewerker Cavaria;  Annemie Paeshuyse, coördinator Het Kleine Mirakel vzw;  Maaike Coucke en Jans Laurens, kandidaat-adoptieouders; Marc Haeck, kandidaat-adoptieouder; Miranda Aerts, geadopteerde;  Lieven Vandendriessche, adoptieouder en auteur van 'In het belang van de kinderen'
  • Vergadering van 12 april, met Bruno Vanobbergen, kinderrechtencommissaris, Christof Bex, Hàyke Logier en Naomie Verbeke, Te Awa (geen video beschikbaar).
  • Vergadering van 20 april met Miek Roegiers, kinderrechtenactiviste; Inge Viane, CAW Limburg, en Christelle Van Wettere, CAW Brussel, diensten voor maatschappelijk onderzoek (videoverslag vanaf 2u:07m)
  • Lees het volledige verslag van alle hoorzittingen (pdf)

Herlees het persbericht Excuusbrief gedwongen adoptie - Lees de excuusbrief (fotografische weergave)

 

Ga terug naar het overzicht: Chronologisch  -  Thematisch