U bent hier

Parlementen en regeringen

plenaire vergadering door de koepel gezienElke gemeenschap en elk gewest hebben een eigen parlement en een eigen regering. In theorie zou België zeven parlementen en zeven regeringen moeten tellen: 3 gemeenschappen + 3 gewesten + 1 federale overheid = 7 parlementen en regeringen.

Toch hebben we ‘maar’ zes parlementen en zes regeringen: het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering besturen zowel de Vlaamse Gemeenschap als het Vlaamse Gewest.

Federale Overheid

Gemeenschappen

Gewesten

De verschillende gemeenschappen hebben nog eens aparte miniparlementjes in het Brusselse Parlement: de gemeenschapscommissies. Ze zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van de gemeenschappen in Brussel.

 

De parlementen van België en hun internationale bevoegdheden

Onderstaande brochures geven de lezer in vogelvlucht - zonder volledig te willen zijn - en in begrijpelijke taal een inzicht in de bevoegdheidsverdeling in het federale België. Speciale nadruk ligt op de rol van de parlementen in die internationale aangelegenheden. De brochure kwam tot stand in samenwerking met de verschillende parlementen en is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.Français

Téléchargez la brochure en français


Deutsch

Hier können sie die deutsche Broschüre herunterladen


English

Download the English brochure