U bent hier
Het Vlaams Parlement, een open huis
Het Vlaams Parlement is een open huis. De glazen koepel van het gebouw staat dan ook symbool voor de openheid van het parlement. Als burger heeft u het recht te weten wat er in het parlement gebeurt.
Het parlement geeft inkijk in zijn vele kamers op verschillende manieren:
- bezoek het Vlaams Parlement
- woon een vergadering bij
- stel een vraag of dien een verzoekschrift in
- zoek informatie op de website en deel ze
- blijf op de hoogte
- (her)bekijk een vergadering
- neem deel aan een educatief programma
- volg een rondleiding
- kom naar het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement
- raadpleeg het parlementair informatiecentrum en archief
- raadpleeg een publicatie of brochure
- kijk naar vlaamsparlement.tv
Bezoek het Vlaams Parlement
U kunt zowel de commissievergaderingen als de plenaire vergaderingen van het parlement bijwonen. Groepen kunnen een rondleiding krijgen in de gebouwen van het Vlaams Parlement.
U kunt ook een lokaal huren in het parlement voor uw evenement, of informatie opzoeken in de bibliotheek of het archief van het parlement.
Woon een vergadering bij
De plenaire vergadering en de commissievergaderingen zijn in principe openbaar. Om een vergadering bij te wonen kunt u zich gewoon aanmelden bij de bezoekersingang van het Vlaams Parlement.
Stel een vraag of dien een verzoekschrift in
- Heeft u een vraag voor het Vlaams Parlement?
- U kunt ook een vraag stellen aan een volksvertegenwoordiger of die op de hoogte brengen van uw mening of bedenking. U vindt de contactgegevens op de webpagina van de volksvertegenwoordigers. Daar kunt u zich ook abonneren om de hoogte te blijven van hun parlementaire activiteiten.
- Als burger kunt alleen of in groep een verzoekschrift of een petitie indienen. Dat is een brief, gericht aan (de voorzitter van) het Vlaams Parlement waarin u een verzoek formuleert om het beleid of een decreet te wijzigen.
Zoek informatie op de website en deel ze
Op www.vlaamsparlement.be vindt u alle informatie over het werk van het Vlaams Parlement:
- agenda’s en verslagen van de vergaderingen
- persberichten
- parlementaire documenten
- thematische dossiers
- ...
U vindt er ook gegevens over de Vlaamse volksvertegenwoordigers, de werking en het reglement van het Vlaams Parlement, en de twee gebouwen en de kunstcollectie van het parlement. Via de website kunt u live de plenaire vergaderingen en de meeste commissievergaderingen (her)bekijken.
Het Vlaams Parlement besteedt bijzondere aandacht aan de toegankelijkheid van de website met het Anysurfer-label. Verder heeft het samengewerkt met Wablieft voor helder taalgebruik op de site. De informatie van de website wordt gratis en zonder beperkingen opengesteld voor burgers en bedrijven via open data.
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van het Vlaams Parlement via
- de website:
- lees de nieuwberichten op de website en abonneer u op de RSS-feeds
-
krijg dagelijkse of wekelijkse updates in uw mailbox dankzij de 'op de hoogte'-knop bij: initiatieven van een volksvertegenwoodiger, agenda's en verslagen van een commissie of de plenaire, nieuwe informatie over een thema of een dossier, nieuwe resultaten van uw eigen zoekopdrachten, en nog veel meer...
-
sociale media: volg ons op
-
persberichten:
-
abonneer u op de persberichten door te mailen naar persdienst@vlaamsparlement.be
(Her)bekijk een vergadering
Het Vlaams Parlement heeft de Koepelzaal voor de plenaire vergaderingen en zes vergaderzalen voor de commissievergaderingen uitgerust met camera's zodat u de vergaderingen live kunt volgen via de website en het YouTube-kanaal.
De opnames van de plenaire vergaderingen en commissievergaderingen van het Vlaams Parlement zijn na de vergaderingen beschikbaar.
(Her)bekijk een vergadering via volgende kanalen:
- op de website van het Vlaams Parlement:
- op de webpagina's van de plenaire vergaderingen
- op de webpagina's van de vergaderingen van de commissies
- via het YouTube-kanaal van het Vlaams Parlement
- meer informatie over het (her)bekijken van een vergadering
Neem deel aan een educatief programma
Scholen kunnen het Vlaams Parlement bezoeken via een rondleiding of deelenemen aan speficieke programma's, aangepast aan het niveau van de leerlingen. De educatieve dienst van het Vlaams Parlement heeft een hele reeks materialen en activiteiten uitgebouwd om met de klas in het Vlaams Parlement te komen, of het Vlaams Parlement in de klas te brengen.
De Kracht Van Je Stem biedt materiaal en activiteiten rond burgerzin en democratische opvoeding.
Volg een rondleiding
Verenigingen of groepen kunnen een rondleiding aanvragen in het Vlaams Parlement.
Als individuele bezoeker kunt u ook een rondleiding aanvragen,. U sluit dan aan bij een groepsrondleiding.
Kom naar het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement
In november 2018 heeft het nieuwe Bezoekerscentrum Vlaams Parlement zijn deuren geopend. Iedereen is er welkom.
Maak kennis met de werking van de democratie in Vlaanderen en de wording van Vlaanderen als deelstaat. Het digitaal-interactief centrum over democratie reikt bouwstenen aan voor een actief burgerschap dat niet stopt bij de verkiezingen. De permanente opstelling vertrekt van de leefwereld van de burger, legt de nadruk op dialoog als middel tot consensus en wil iedereen aanzetten tot reflectie over onze parlementaire democratie. De rondleidingen in de gebouwen van het Vlaams Parlement vormen daarbij een interessante bijkomende ervaring.
Raadpleeg het parlementair informatiecentrum en archief
Het Parlementair Informatiecentrum is de bibliotheek en het kennis-, informatie- en documentatiecentrum van en voor de parlementaire gemeenschap. Het is gespecialiseerd in informatie over de bevoegdheden van het parlement en het Vlaamse maatschappelijke leven in ruime zin.
Het multimediale Archief van het Vlaams Parlement gaat terug tot 7 december 1971, de dag van de installatie van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap.
Het Informatiecentrum en archief zijn te bezoeken na afspraak.
Raadpleeg een publicatie of brochure
Het Vlaams Parlement heeft een collectie publicaties en brochures die u gratis of tegen betaling kunt verkrijgen. Jaarlijks publiceert het Vlaams Parlement een jaarverslag met de hoogtepunten van het voorbije zittingsjaar, samen met statistieken. Sinds de periode 2014-2015 is het jaarverslag enkel nog online beschikbaar.
Kijk naar vlaamsparlement.tv
Het Vlaams Parlement heeft een eigen televisiekanaal. Het Vast Bureau van het Vlaams Parlement heeft op 27/11/2017 beslist om de opdracht voor het verzorgen van een parlementaire televisieomroep toe te kennen aan Het Halfrond vzw. Deze vzw besteedt de volledige uitvoering van de opdracht uit aan Actua TV. De omroep draagt de naam ‘vlaamsparlement.tv’.
Kijk live en naar de nieuwslus via de volgende kanalen: 42 (Telenet), 80 (Orange) en 175 (Proximus TV).
- lees meer over de parlementaire televisieomroep vlaamsparlement.tv in het persbericht bij de lancering.
- surf naar www.vlaamsparlement.tv.