U bent hier

De Loketten

LokettenzaalPlaats

De Loketten bevindt zich in het Huis van Vlaamse Volksvertegenwoordigers op het gelijkvloers.

Omschrijving

  • In de Loketten is het eetcafé gelegen.
  • De volledige zaal is toegankelijk voor max. 500 personen (staanplaatsen) of 200 zitplaatsen
  • Het eetcafé is toegankelijk voor 180 zitplaatsen: 120 zitplaatsen beneden en 60 plaatsen op de verdieping
  • catering toegelaten

Opmerkingen

  • De zaal is niet beschikbaar tijdens de openingsuren van 10u tot 17u en op woensdagen
  • Organisaties uit de sociaal-culturele sector en de jeugdverenigingen, die worden gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, of het provinciale of gemeentelijke niveau hebben recht op een reductie van 50% op de totale prijs.

Technische voorziening

  • sprekersgestoelte met 1 vaste microfoon
  • beamer en scherm op aanvraag
  • Wifi-toegang met aangevraagde code
  • videowall
  • draadloze microfoon
  • cd-speler

Kosten

  • Volledige zaal:
    • €1000 per 4 uur in de week
    • €1500 per 4 uur in het weekend en op feestdagen
  • Eetcafé
    • €500 per 4 uur in de week
    • €750 per 4 uur in het weekend en op feestdagen

De historisch waardevolle zaal "De Loketten"

Sinds 11 juli 2002 is het voormalige postchequegebouw het administratief centrum van het Vlaams Parlement. Het modernistische gebouw is een ontwerp van architect Victor Bourgeois (1897-1962). Het werd tussen 1937 en 1946 gebouwd in opdracht van De Post.

De prachtige en imposante lokettenzaal (78m x 22m x 8m) werd door het Vlaams Parlement volledig gerestaureerd en heringericht als bezoekerscentrum.

De Belgische designer Stefan Schöning en de Italiaanse architect Giuseppe Farris ontwierpen in de zaal een losstaand paviljoen met leeshoek, videowall en een eetcafé. Het paviljoen trekt de lijn door van wat architect Victor Bourgeois in 1937 beoogde met de lokettenzaal van het Bestuur der Postcheques: ‘de dimensies van de straten van de stad overnemen binnen het gebouw om zo een publieke binnenruimte te creëren, waar de administratie in contact komt met het publiek’. Bourgeois maakte van de lokettenzaal een monumentale ruimte, die een verlenging van de straat vormde.

Om het zicht op deze oorspronkelijke en monumentale zaal te vrijwaren, is het paviljoen zo transparant mogelijk ontworpen met smalle kolommen en een dun plafond. De verdieping zorgt voor interactie met de omliggende straten en kan nieuwsgierigheid opwekken bij passanten.

Bezoekerscentrum Vlaams Parlement

In het najaar 2018 wordt De Loketten het nieuwe bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement. Iedereen zal er welkom zijn. Je zal er kunnen kennismaken met de werking van de democratie in Vlaanderen en de wording van Vlaanderen als deelstaat. Het digitaal-interactief centrum over democratie zal bouwstenen aanreiken voor een actief burgerschap dat niet stopt bij de verkiezingen. De permanente opstelling vertrekt van de leefwereld van de burger, legt de nadruk op dialoog als middel tot consensus en wil iedereen aanzetten tot reflectie over onze parlementaire democratie. De rondleidingen in de gebouwen van het Vlaams Parlement vormen daarbij een interessante bijkomende ervaring.