U bent hier

De Loketten

LokettenzaalDe Loketten bevindt zich in het Huis van Vlaamse Volksvertegenwoordigers op het gelijkvloers. Bezoekers aan het Vlaams Parlement en deelnemers aan evenementen komen het gebouw binnen via De Loketten. In de Loketten is het Eetcafé gelegen, waar bezoekers een drankje en/of broodje of koude schotel kunnen nuttigen na het bezoek. 

Bezoekerscentrum Vlaams Parlement

In november 2018 heeft het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement de deuren geopend. In de leer- en beleeftentoonstelling kom je alles te weten over de democratie in Vlaanderen. De interactieve opstelling geeft je inkijk in de werking van het Vlaams Parlement: hoe worden volksvertegenwoordigers verkozen, hoe komt het parlement via dialoog tot consensus, wie speelt welke rol in het parlement, hoe komen decreten tot stand … 

De historisch waardevolle zaal "De Loketten"

Sinds 11 juli 2002 is het voormalige postchequegebouw het administratief centrum van het Vlaams Parlement. Het modernistische gebouw is een ontwerp van architect Victor Bourgeois (1897-1962). Het werd tussen 1937 en 1946 gebouwd in opdracht van De Post.

De prachtige en imposante lokettenzaal (78m x 22m x 8m) werd door het Vlaams Parlement volledig gerestaureerd. De Belgische designer Stefan Schöning en de Italiaanse architect Giuseppe Farris ontwierpen in de zaal een losstaand paviljoen met leeshoek, videowall en een eetcafé. Het paviljoen trekt de lijn door van wat architect Victor Bourgeois in 1937 beoogde met de lokettenzaal van het Bestuur der Postcheques: ‘de dimensies van de straten van de stad overnemen binnen het gebouw om zo een publieke binnenruimte te creëren, waar de administratie in contact komt met het publiek’. Bourgeois maakte van de lokettenzaal een monumentale ruimte, die een verlenging van de straat vormde.

Om het zicht op deze oorspronkelijke en monumentale zaal te vrijwaren, is het paviljoen zo transparant mogelijk ontworpen met smalle kolommen en een dun plafond. De verdieping zorgt voor interactie met de omliggende straten en kan nieuwsgierigheid opwekken bij passanten.