U bent hier

Het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers

Het Huis van de VolksvertegenwoordigersIn het Vlaams Parlementsgebouw vinden in de eerste plaats de plenaire vergaderingen en de commissievergaderingen plaats. In 1991 kocht het Vlaams Parlement het Postchequegebouw aan de IJzerenkruisstraat om er vooral kantoorruimtes te creëren.  Met de renovatie van het gebouw kon het Vlaams Parlement er vanaf 2002 de Vlaamse volksvertegenwoordigers en hun medewerkers en de medewerkers van het Algemeen Secretariaat huisvesten. De bijzondere 11 juliviering van 2002, n.a.v. 700 jaar Guldensporenslag, bood de ideale gelegenheid om het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers officieel in te huldigen.

Het oorspronkelijke gebouw naar een ontwerp van architect Victor Bourgeois werd gebouwd van 1937 tot 1946.

In 1996 organiseerde het Vlaams Parlement een internationale open architectuur- en ontwerpwedstrijd met de Groep Planning als laureaat. Een internationale jury koos voor de Groep Planning omdat haar ontwerp vooral respect had voor de eigenheid van de modernistische architectuur. Het juryrapport prees de voorgestelde oplossingen zoals het afbreken van de centrale kern voor de constructie van een glazen atrium, de ontdubbeling van de gevels in kantoorzones, het behoud van de Lokettenzaal, en een ruime ondergrondse verbinding met het Vlaams parlementsgebouw aan de overzijde van de Leuvenseweg.

De architecten slaagden er in het voormalige Postchequegebouw om te bouwen tot een modern administratief complex dat aan alle hedendaagse functionele eisen voldoet. Verschillende elementen van het gebouw zijn wegens hun historische, technische en artistieke waarde opgenomen op de bewaarlijst van Monumenten en Landschappen en werden minutieus gerestaureerd. Zo beschikt het gebouw als een van de weinige Belgische gebouwen nog over een paternosterlift. Deze lift werkt nog, maar is voor personen niet meer toegankelijk. Kunstenaar Guillaume Bijl plaatste er poppen in en vormde de lift zo om tot een kunstwerk.

In november 2018 is in "De Loketten" het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement geopend. Het Bezoekerscentrum bevat een interactieve leer- en beleeftentoonstelling waar u onder meer kunt kennismaken met de werking van het Vlaams Parlement en zijn rol in de Vlaamse democratie, en de geschiedenis van de Vlaamse deelstaat.

Jos Vandenbreeden, architect, bestuurder vzw Architecture Archive - Sint-Lukasarchief & Stichting Architectuurarchieven SAVE, Stichting van Openbaar Nut en Wilfried Van Vinckenroye (voor de bijdrage over de kunstwerken in het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers) hebben een brochure over het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers geschreven. Die geeft een uitgebreid beeld van de geschiedenis, de architectuur en de functies van het gebouw.

Meer informatie