U bent hier

De gebouwen en de kunstcollectie van het Vlaams Parlement

luchtfoto twee gebouwen vlaams parlementHet Vlaams Parlement is in twee gebouwen gehuisvest: het Vlaams Parlementsgebouw aan de Hertogsstraat en het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers, HVV, aan de Leuvenseweg.

In het parlementsgebouw vinden alle parlementaire vergaderingen plaats: de plenaire vergadering en de commissievergaderingen. In het HVV beschikken de Vlaamse volksvertegenwoordigers, hun fracties en de ambtelijke medewerkers van het Vlaams Parlement over kantoorruimten. Beide gebouwen zijn via een tunnel met elkaar verbonden.

Wie het Vlaams Parlement bezoekt, kan niet ontkomen aan de talrijke werken van hedendaagse Vlaamse kunst. Van de gangen, ontvangstruimtes, kantoren, commissiezalen en de Koepelzaal, tot de ingang van het kantoor van de voorzitter: overal hangt werk van Vlaamse kunstenaars.

Foto: luchtfoto van de twee gebouwen van het Vlaams Parlement. Het gebouw met de Vlaamse vlaggen is het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers , het parlementsgebouw is het gebouw links daarvan.

 

Meer weten?

Het Vlaams Parlement publiceerde verschillende werken over zijn gebouwen en zijn kunstcollectie.

  • Hedendaagse kunst in het Vlaams Parlement: een selectie / Wilfried Van Vinckenroye ; Tom Van Elst - Brussel: Vlaams Parlement , 2016 - 178 p. ISBN 978-90-74302-36-4
    Catalogus van kunstwerken, geselecteerd uit de ruim 300 werken in het Vlaams Parlement. Naast de foto's van de hand van Tom Van Elst beschrijft Wilfried Van Vinckenroye de kunstwerken in mini-essays.
    Foto's en essays zijn te bekijken in ons Flickr-album over de kunstcollectie.
  • Het Vlaams Parlement / tekst: Martine Goossens in samenwerking met Jos Vandenbreeden / fotografie: Marnix Van Esbroeck - Tielt: Lannoo, 2016 - 207 p. ISBN 978-94-014-3997-8
    Het kijkboek Het Vlaams Parlement werd oorspronkelijk uitgegeven in 1996 en geactualiseerd in 2016. Het besteedt aandacht aan de geschiedenis van het parlement, aan de architectuur van het Vlaams Parlementsgebouw en het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers en aan de opdrachten van het Vlaams Parlement in onze federale staat. 

Download de brochure over de wijk rond het Vlaams Parlement