U bent hier

De voorzitter

Jan Peumans - officieel portretDe voorzitter wordt elk jaar bij de opening van de zitting door de plenaire vergadering verkozen. Traditioneel is de voorzitter ook een lid van de meerderheid, maar dat hoeft niet.

  • De voorzitter leidt de werkzaamheden van het Vlaams Parlement.
  • De voorzitter zit de plenaire vergaderingen voor en zorgt ervoor dat die vergaderingen ordelijk verlopen. De voorzitter mengt zich doorgaans niet in de besprekingen. Hij/zij staat in principe boven de fracties.
  • De voorzitter leidt ook de vergaderingen van het Bureau en het Uitgebreid Bureau en is verantwoordelijk voor de uitvoering van de beslissingen die in dat bestuur en in de plenaire vergadering worden genomen. In die taak wordt hij/zij bijgestaan door de griffier en het Algemeen Secretariaat van het Vlaams Parlement.
  • De voorzitter vertegenwoordigt het Parlement naar buiten, en treedt daarbij als het ware op als woordvoerder van het Parlement. Dat neemt niet weg dat de verschillende voorzitters altijd eigen accenten hebben weten te leggen. De traditionele 11 juli-toespraak is daar een goed voorbeeld van.

De huidige voorzitter is Jan Peumans (N-VA)


Contact

Jan Peumans
voorzitter van het Vlaams Parlement
Jan.Peumans@vlaamsparlement.be

 

 

 

 

Medewerkers van de voorzitter

 

Plechtige huldiging Jan Peumans 10 jaar voorzitterschap

Op woensdag 27 maart om 10:30u komt het Vlaams Parlement in een speciale zitting samen om te vieren dat Jan Peumans 10 jaar voorzitter is.

(Her)Bekijk de huldiging van Jan Peumans.