Search in Vlaams Parlement

Universiteit van Vlaanderen en Vlaams Parlement lanceren masterclass democratie

universiteit vlaanderen

Doen dieren aan politiek? Op wie stemmen Vlaamse moslims? Hoe makkelijk kan België afglijden naar een dictatuur? Het antwoord op die en nog meer boeiende vragen vormden het onderwerp van een online reeks over democratie die Universiteit van Vlaanderen speciaal voor de 50e verjaardag van het Vlaams Parlement maakte.

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Vlaams Parlement lanceerde Universiteit van Vlaanderen 12 online colleges over democratie. In video’s en podcasts van een kwartiertje houden politicologen, historici, economen, psychologen, communicatiewetenschappers, juristen en biologen de democratie tegen het licht. Ze analyseren de huidige stand van zaken, leggen pijnpunten bloot en wijzen op mogelijkheden. Hierbij vertrekken ze steeds vanuit een centrale vraag, zoals:

  • Is een democratie per definitie kapitalistisch of kan communisme ook democratisch zijn?
  • Bestaan er ook democratische systemen in de dierenwereld?
  • Op wie stemmen Vlaamse moslims?
  • Hoe makkelijk kan ons land afglijden naar een dictatuur?
  • Werken de media de democratie tegen?
  • ...

Universiteit van Vlaanderen maakte de online reeks op vraag en met de steun van het Vlaams Parlement. Alle colleges werden ook opgenomen in het Vlaams Parlement. De volledige reeks is gratis online te bekijken en wordt toegankelijk en boeiend gebracht door de beste lesgevers van de vijf Vlaamse universiteiten.

Bekijk hier de online colleges of op de website van Universiteit Vlaanderen.

Bekijk hier alvast de video 'Waarom moeten we nog blij zijn met onze democratie?'

Scroll to top